Висок холестерол – видове, превенция и лечение

Висок холестерол - рискови фактори, превенция и лечение

В статията ще прочетете:

Холестеролът е вид мастна субстанция с восъкоподобна структура, която се произвежда от черния дроб. Тялото се нуждае от здравословни количества холестерол за изграждането на здрави клетки, но когато е висок представлява риск за сърдечно-съдовото здраве.

При стойности на холестерола над нормата има опасност от образуване на мастни отлагания (атеросклеротични плаки) по стените на кръвоносните съдове. Те затрудняват преминаването на кръвта през артериите, защото уплътняват стените на кръвоносните съдове и стесняват лумена на артериите. Ако високия холестерол не се овладее своевременно, съществува опасност от пълно запушване на кръвоносните съдове и прекъсване на кръвотока към даден орган или част от тялото.

Високият холестерол може да бъде наследен, но често е резултат от избор на нездравословен начин на живот, което го прави до голяма степен предотвратим и лечим. Здравословната диета, редовните упражнения и приемът на лекарства (ако е наложително) могат да помогнат за намаляване на високия холестерол.

Видове холестерол

Холестеролът се пренася в кръвта на организма ни от липопротеини.

Съществуват два основни вида липопротеини, които транспортират холестерола в кръвта:

Липопротеини с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол) – транспортират холестерол от черния дроб към клетките. LDL холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове, като ги прави твърди и тесни.

Липопротеини с висока плътност (HDL или „добър“ холестерол) – улавят излишния холестерол и го транспортират от клетките към черния дроб.

Липидният профил обикновено измерва и нивата на още един вид мастна субстанция в кръвта – триглицериди. Наличието на високо ниво на триглицериди също може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Рискови фактори за висок холестерол

Факторите, които могат да увеличат риска от повишаване на холестерола, включват:

Нездравословна диета – консумацията на твърде много наситени мазнини или трансмазнини може да доведе до нездравословни нива на холестерол. Наситените мазнини се намират в тлъстото месо и пълномаслените млечни продукти. Трансмазнините често се срещат в пакетирани и преработени храни.

Затлъстяване – индексът на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече ви излага на риск от висок холестерол.

Липса на движение – физическата активност помага за повишаване на „добрия“ холестерол в тялото.

Пушене – тютюневите изделия понижават нивата на „добрия“ HDL холестерол.

Алкохол – прекаляването със спиртните напитки повишава нивата на общия холестерол.

Възраст – дори малките деца могат да имат нездравословен холестерол, но проблемът е много по-често срещан при хора над 40 години. С напредване на възрастта черният дроб става по-малко способен да премахва LDL холестерола.

Фактори, които можете да контролирате, като липса на активност, затлъстяване и нездравословна диета, допринасят за опасното повишаване в нивата на холестерол и триглицериди. Фактори извън вашия контрол също могат да повлияят върху липидния профил. Например, генетични предпоставки може да затруднят тялото да премахне LDL холестерола от кръвта или да го разгради в черния дроб.

Медицинските състояния, които могат да причинят нездравословни нива на холестерол, включват:

 • Хронично бъбречно заболяване
 • Диабет
 • ХИВ/СПИН
 • Хипотиреоидизъм
 • Лупус

Нивата на холестерола също могат да се влошат от някои видове лекарства, които се приемат за други здравословни проблеми, като акне, рак, високо кръвно налягане и т.н.

Симптоми на висок холестерол

Тъй като високия холестерол няма характерни симптоми, често хората не подозират, че нивата на мастната субстанция са над нормата. Това може да се докаже със сигурност единствено чрез кръвен тест.

Препоръчително е първия скрининг на холестерола да се извърши на възраст между 9 и 11 години и след това да се повтаря на всеки пет години. За мъже на възраст от 45 до 65 години и за жени на възраст от 55 до 65 години профилактичните изследвания е желателно да се провеждат през една-две години или по-често по лекарска преценка, ако са налични рискови фактори. Те включват фамилна анамнеза за висок холестерол, сърдечно заболяване, диабет, високо кръвно налягане и др.

Възможни усложнения

Високият холестерол може да причини опасно натрупване на мастни атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Това заболяване се нарича атеросклероза и намалява притока на кръв през артериите.

Възможно е да настъпят следните усложнения:

Болка в гърдите – ако артериите, които снабдяват сърцето с кръв (коронарни артерии) са засегнати може да се появи болка в гърдите и други симптоми на коронарна артериална болест.

Сърдечен удар – ако атеросклеротичните плаки се разкъсат, може да се образува кръвен съсирек. Ако притокът на кръв към част от сърцето спре, настъпва инфаркт.

Инсулт – подобно на инфаркта, инсултът възниква, когато кръвен съсирек блокира притока на кръв към част от мозъка.

Превенция на висок холестерол

Същите здравословни промени в начина на живот, които намаляват холестерола, могат да помогнат за предотвратяване появата на висок холестерол на първо място.

Препоръките включват:

 • Придържане към диета с ниско съдържание на сол, която е богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
 • Ограничаване в количествата на консумираните животински мазнини
 • Сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло
 • Отказ от тютюнопушенето
 • Практикуване на физическа активност поне по 30 минути на ден
 • Отказ от алкохола или умерена консумация на спиртни напитки
 • Контрол върху стреса

Диагноза

Кръвният тест за проверка на нивата на холестерола, наречен липиден панел или липиден профил, обикновено отчита нивата на:

 • Общ холестерол
 • LDL холестерол
 • HDL холестерол
 • Триглицериди

Обикновено изследването се извършва на гладно. За разчитане на резултатите се консултирайте с лекар.

Лечение при висок холестерол

Промените в начина на живот, като включването на повече движение и придържането към балансирана диета са първата линия на защита срещу високия холестерол.

Използването на природни продукти, съдържащи поликозанол, ниацин и бета-глюкан е отлично допълнение към здравословния хранителен и тренировъчен режим, защото натуралните съставки понижават триглицеридите, общия и „лошия“ LDL холестерол, а повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол.

Но ако показателите в липидния профил не се понижават, въпреки придържането към препоръките за здравословен начин на живот, е възможно лекуващия специалист да назначи лекарства за понижаване на холестерола.

Най-разпространените медикаменти включват:

Статини – блокират ключовия ензим, необходим за производство на холестерол в черния дроб. Това кара жизненоважния орган да отстранява холестерола от кръвта.

Инхибитори на усвояването на холестерол – избирателно възпрепятстват абсорбцията на холестерол в тънките черва.

Смоли, свързващи жлъчните киселини – черният дроб използва холестерола, за да произвежда жлъчни киселини, необходими за храносмилането. Тези медикаменти понижават холестерола индиректно чрез свързване с жлъчните киселини. Това подтиква черния дроб да използва излишния холестерол, за да произвежда повече жлъчни киселини, което намалява нивото на холестерола в кръвта.

PCSK9 инхибитори – помагат на черния дроб да абсорбира повече LDL холестерол, което намалява количеството, циркулиращо в кръвта.

Лечение при високи нива на триглицериди

При повишени триглицериди обикновено се препоръчват:

Фибрати – намаляват производството на холестерол от липопротеини с много ниска плътност (VLDL) в черния дроб и ускоряват отстраняването на триглицеридите от кръвта. VLDL холестеролът съдържа предимно триглицериди. Използването на фибрати със статини може да увеличи риска от странични ефекти на статините.

Ниацин – ограничава способността на черния дроб да произвежда LDL и VLDL холестерол.

Омега-3 мастни киселини – могат да понижат нивата на триглицеридите и обикновено се предлагат без рецепта.

Поносимостта към лекарствата за висок холестерол и триглицериди е строго индивидуална. Честите нежелани реакции на статините са мускулни болки и мускулни увреждания, обратима загуба на паметта и объркване, повишена кръвна захар. Ако решите да приемате лекарства за холестерол, лекуващият специалист може да препоръча тестове за чернодробна функция, за да наблюдава ефекта на лекарството върху черния дроб.

Споделяне