високи триглицериди причини

Високи триглицериди – ето кои са водещите причини!

Ако сте диагностицирани с високи триглицериди в кръвта, вероятно сте любопитни да разберете кои са водещите причини, допринасящи за състоянието. Триглицеридите са вид липиди. Когато стойностите им са над нормата, се увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови събития като инфаркт и инсулт. В следващите редове споделяме кои са „виновниците“ за повишаването на триглицеридите и как да регулирате нивата им по естествен път.

Наследственост

Подобно на холестерола, необичайно завишените нива на триглицериди могат да бъдат наследени. Състоянието се нарича фамилна хипертриглицеридемия. Причината е мутация в определени гени, а признаци за наследствено високи нива на триглицеридите са стойности над 200 mg/dl при възрастни и над 100 mg/dl при деца. При установяване на фамилна хипертриглицеридемия е препоръчително да сведете до минимум консумацията на мазнини.

Небалансирано хранене – една от най-разпространените причини за високи триглицериди

Диета, в която преобладават рафинирани зърнени продукти и такива с добавена захар често може да провокира повишаване на триглицеридите. Редовната консумация на преработени храни е рисков фактор за напълняване. Наднорменото тегло се отразява негативно върху нивата на триглицеридите, защото те се повишават успоредно с покачването на килограмите. Затова специалистите апелират своевременно да се въведат промени в диетата за влизане в по-добра форма. Не бива да се прекалява и с алкохолните напитки, защото те добавят излишни калории, захар и въглехидрати, което се отразява негативно на нивата на триглицериди в кръвта. Според проучване от 2013 г. алкохолът повишава „лошия“ LDL холестерол и може да наруши разграждането на мазнините.

Недоспиване

Експертите препоръчват възрастните да отделят минимум 7 часа за сън, за да поддържат нивата на триглицеридите в норма. Хроничното недоспиване се свързва с редица състояния като високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване, които са предпоставка за повишаване на триглицеридите. Но не бива да се прекалява, защото спането повече от 10 часа на денонощие е признак за влошено качество на съня и също се отразява негативно върху нивата на липидите в кръвта.

След като споделихме кои са основните причини за високи триглицериди, вижте как да ги върнете в норма

Специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor® като средство на първи избор за понижаване нивата на триглицеридите и холестерола. Този изцяло природен продукт съдържа висококачествени стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Всяка съставка по отделно играе важна роля за нормализиране нивата на вредните мастни субстанции в кръвта. Безспорно предимство, което се дължи на рационалната комбинация в състава на продукта е, че повишава „добрия“ HDL холестерол. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти.

borola
Споделяне