спорт срещу висок холестерол

Спорт срещу висок холестерол – мисия възможна!

Редовното практикуване на спорт срещу висок холестерол се оказва ефективна стратегия. В следващите редове споделяме как се отразява физическата активност и кои упражнения са най-подходящи, за да вкарате мастната субстанция в норма.

Ползи от практикуването на спорт срещу висок холестерол

Според Американската кардиологична асоциация практикуването на физическа активност с умерена интензивност по 150 минути седмично е достатъчно, за да понижи нивата на холестерол и кръвното налягане. Тренировките се отразяват положително и в посока повишаване на HDL холестерола, наричан още „добър“ холестерол. Това показва проучване от 2013 г., в което участниците отделят по 1 час за разходка, 5 дни в седмицата, в продължение на 24 седмици. Редовните спортни занимания също така са основен компонент на всички режими за понижаване на теглото. Излишните килограми са предпоставка за по-високи нива на триглицериди и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ето кои са най-ефективните физически активности за връщане на холестерола в норма

  • Ходене или бягане
  • Колоездене
  • Силови тренировки
  • Групови занимания

Бързото ходене е приятен начин да понижите нивата на холестерол в организма. Това е по-леката форма на бягането, но проучване от 2013 г. установява, че стига калорийният разход по време на разходка да съвпада с този при бягане, двете активности имат еднакви кардиопротективни ефекти. Те успешно понижават както нивата на холестерол, така и високото кръвно налягане.

Друго проучване, публикувано в „Journal of the American Heart Association“ дава интересни данни за почитателите на колоезденето. Участниците в изследването, които използват велосипед, за да се придвижват до работното си място, могат да се похвалят с по-ниски нива на холестерол в сравнение с тези, които пътуват с автомобил.

Безспорни са и ползите от практикуването на силови тренировки по отношение на сърдечно-съдовото здраве и нивата на холестерол. Специалистите считат, че комбинацията от силови и кардио упражнения е най-ефективна за ускорено горене на мазнини и сваляне на излишните килограми. Силовите тренировки могат да се изпълняват със собствено тегло или с леки тежести, в зависимост от индивидуалната физическа подготовка. Подходящи са лицеви опори, клекове и коремни преси.
Груповите занимания като танци, йога и пилатес са изключително ефикасни за редуциране на високия холестерол. Тези активности позволяват натоварване с по-нисък интензитет и са приятен и забавен начин да се погрижите за сърдечно-съдовото здраве на организма.

Природен продукт помага безотказно в борбата с високия холестерол

Липибор / Lipibor® е високоефективна натурална алтернатива на лекарствените средства за понижаване на холестерола. Всяка капсула съдържа високоефективна комбинация за регулиране на мастната субстанция в кръвния серум. Активни съставки са екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Тази комбинация осигурява трайно понижаване на общия, намаляване на LDL и увеличаване на HDL холестерола. Продуктът допринася и за намаляване на тромбоцитната агрегация и проявява имуномодулиращ ефект. Пази сърдечно-съдовото здраве и намалява риска от атеросклероза. Може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и с чернодробни заболявания.

borola
Споделяне