висок холестерол и високо кръвно налягане

Висок холестерол и високо кръвно налягане – опасна комбинация

Комбинацията от висок холестерол и високо кръвно налягане (хипертония) е сериозна предпоставка за заболявания на сърдечно-съдовата система. В следващите редове споделяме каква е връзката между двете състояния и защо е важно да следите стойностите им.

Учените изследват опасната връзка между висок холестерол и високо кръвно налягане

Оказва се, че дори и леко повишените нива на кръвното налягане и холестерола могат да си взаимодействат по начин, който е опасен за здравето. Когато тези два фактора са налични, водят до по-бързо увреждане на кръвоносните съдове и сърцето.
Учени доказват взаимовръзката между двата рискови фактора като наблюдават участници, разделени в три групи според нивата им на холестерол (нисък, в норма, висок). След това те изследват как се променя кръвното налягане в условия на покой и при физическа активност. Резултатите показват, че при хората с по-високи нива на холестерол, стойностите на кръвното налягане по време на тренировка се повишават значително. Обяснението е, че когато холестеролът е над нормата се натрупва под формата на плаки по стените на кръвоносните съдове. Следователно те губят еластичността си и сърцето трябва да изпомпва кръв по-усилено, за да премине успешно през тях. Тази допълнителна работа на сърцето повишава кръвното налягане.

Тази опасна връзка се потвърждава от друго проучване, според което високите нива на холестерол в кръвта могат да „предскажат“ появата на хипертония в бъдеще. Изследователите анализират данни от 3110 мъже, които не страдат от хипертония или сърдечно-съдови заболявания, в продължение на 14 години. До края на проучването над 1000 от участниците развиват високо кръвно налягане.

Риск от развитие на сериозни заболявания в дългосрочен план

При хронично високи нива на кръвно налягане кръвоносните съдове се увреждат, защото не са създадени да издържат на толкова високо налягане на кръвния поток. Тези и други типове увреждания създават подходящи условия за натрупване на още холестерол по стените на съдовете. Това води до още по-голямото им стесняване. На свой ред, сърцето изпомпва кръв още по-усилено, което създава допълнително напрежение върху сърдечния мускул. Ако не бъдат контролирани, високите стойности на холестерола и кръвното налягане могат да се превърнат в причина за инфаркт, инсулт, да предизвикат бъбречна недостатъчност и увреждане на зрението.

За щастие има изход от този порочен кръг. Въвеждането на здравословни промени в ежедневието е първата стъпка за контролиране нивата на холестерол.

Втората стъпка е прием на природен продукт за ефективно и дългосрочно намаляване на холестерола в кръвта

Специалистите препоръчват той да бъде Липибор / Lipibor®. Продуктът е високоефективна натурална алтернатива на лекарствените средства за понижаване на холестерола. Съдържа изцяло природни вещества – ниацин, поликозанол и бета глюкан. С тяхна помощ се постига успешен контрол на холестерола по напълно естествен начин. Комбинацията от трите мощни съставки осигурява понижаване на общия, намаляване на LDL и увеличаване на HDL холестерола. Продуктът допринася и за намаляване на тромбоцитната агрегация и проявява имуномодулиращ ефект. Пази сърдечно-съдовото здраве и намалява риска от атеросклероза. Може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и с чернодробни заболявания.

borola
Споделяне