ниско липидна диета

Авокадо – тайната на ефективната ниско липидна диета

Според ново проучване всяка ниско липидна диета е препоръчително да включва консумация на авокадо – „суперхраната“ за регулиране на холестерола. Изследователите откриват, че хората, които консумират по една порция от този екзотичен плод на ден имат малко по-ниски нива на холестерол от останалите участници в експеримента. В следващите редове споделяме повече за любопитното проучване.

Повече за методите на изследване

Ново проучване тества дали ежедневната консумация на едно авокадо в продължение на 6 месеца има потенциал да подобри метаболитното здраве. Участниците в експеримента са 1000 души с тегло над нормата. Освен включването на авокадо към менюто, учените не променят диетичните навици на участниците. Резултатите показват, че групата, която консумира авокадо всеки ден, показва лек, но траен спад в нивата на общия и лошия LDL холестерол в сравнение с контролната група, която не хапва от плода. LDL холестеролът е главен „виновник“ за натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и запушването им. Повишените нива на лошия холестерол са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Учените смятат, че положителното влияние от приема на авокадо се дължи на фибрите, които съдържа. В същото време екипът не наблюдава съществени разлики в телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин при двете групи.

Още препоръки за регулиране на холестерола

Би било страхотно, ако добавянето на една суперхрана към менюто може да реши завинаги проблема с високия холестерол. Но за съжаление са необходими повече усилия в тази посока. Ключът към поддържането на добро сърдечно-съдово здраве е придържането към 3 основни препоръки:

  • Спазване на балансирана диета
  • Редовна физическа активност
  • Преустановяване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол

Освен авокадо, експертите препоръчват на пациентите с висок холестерол и/или наднормено тегло да прибавят към менюто си повече зеленчуци, плодове, бобови култури, пълнозърнести храни и риби или морски дарове, които съдържат омега-3 мастни киселини. Същевременно е препоръчително да се ограничи консумацията на червено месо, пълномаслени млечни продукти и трансмазнини.

Добавете природен продукт към полезната ниско липидна диета

Липибор / Lipibor® е натурална алтернатива на синтетичните лекарства за понижаване на холестерола. Благоприятното действие от приема на продукта върху липидния профил се дължи на рационалната комбинация от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Съставките са съчетани така, че взаимно да се допълват и да потенцират ефекта си. Резултатът при редовна употреба е понижаване на лошия LDL холестерол, повишаване на добрия HDL холестерол и намаляване на риска от развитие на атеросклероза. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Споделяне