фибри за понижаване на холестерола

Любопитно: фибри за понижаване на холестерола

Има данни, че консумацията на фибри за понижаване на холестерола е отлично средство за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве. В следващите редове споделяме защо си струва да добавите храни, богати на фибри към менюто си.

Как спомага приемът на фибри за понижаване на холестерола?

Фибрите са баластни вещества, които не се разграждат в тялото. На практика те не се усвояват от организма и не се абсорбират от кръвоносната система. Прибавянето на разтворими фибри към менюто може да понижи нивата на LDL холестерола, наричан още „лош“ холестерол. Разтворимите фибри имат способността да забавят храносмилането. Те се свързват с произведени от черния дроб ензими, които отговарят за разграждането на мазнини в организма и потискат активността им. В резултат не са усвояват необходимите количества мазнини за нормалното функциониране на организма и той е принуден да използва липиди от състава на холестеролните комплекси. Така те се разрушават, а стойностите на холестерол в кръвния серум намаляват.

Кои са най-добрите източници на фибри за понижаване на холестерола?

Истината е, че не всички източници на фибри дават еднакъв резултат за регулиране на холестерола в кръвния серум. Най-ефективни са тези, които съдържат оптимални количества разтворими фибри.

Овес

Ползите от консумацията на овес за понижаване на лошия холестерол се дължат на бета-глюканите, фитостероли и линолова киселина в състава му. Проучване, проведено сред 80 участници с леко завишени нива на холестерола установява, че консумацията на 70 грама овес в продължение на 4 седмици намалява общия холестерол с 8,1% и LDL холестерола с 11,6%. Най-големи ползи за здравето предоставя консумацията на непреработен пълнозърнест овес.

Бобови култури

Бобовите растения като боб, грах и леща също съдържат големи количества разтворими фибри. Резултати от изследване показват, че придържането към диета, богата на бобови култури, в продължение на минимум 3 месеца води до значителен спад в нивата на общия и лош холестерол. Друго проучване, проведено сред 31 участници с диабет тип 2 потвърждава ползите от консумацията на бобови растения. В продължение на 8 седмици хората са заменили консумацията на червено месо с бобови ястия поне 3 пъти седмично. Нивата на LDL холестерол при участниците са се понижили след режима.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин – вид разтворими фибри. Според Европейския орган за безопасност на храните консумацията на около 6 грама пектин дневно понижава нивата на холестерол в кръвта. Важно уточнение е, че ябълковият сок не съдържа влакнест пектин и не повлиява стойностите на холестерола.

След като споделихме повече за консумацията на фибри за понижаване на холестерола, вижте сигурен начин за овладяване на стойностите му

Липибор / Lipibor® е разумна природна алтернатива на синтетичните лекарства за регулиране на холестерола в кръвта. Този натурален продукт съдържа три вещества, които взаимно се допълват и подсилват действието си:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета глюкан (Beta glucan) – 300 mg

Резултатът при редовен и продължителен прием на продукта е по-ниски нива на LDL холестерол, по-високи стойности на HDL холестерол, наричан още „добър“ холестерол, по-малък риск от атеросклероза и произтичащите от нея усложнения. Продуктът е подходящ за прием от диабетици, пациенти с понижена чернодробна функция и възрастни хора. Напълно безопасен е, като няма данни за противопоказания дори при дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне