холестерин и овес

Холестерин и овес в неразривна връзка

Думи като холестерол/холестерин и овес на пръв прочит звучат несъвместимо, но всъщност е точно обратното. Оказва се, че житното растение подпомага вкарването на мастната субстанция в норма. Повече за това говорим в следващите редове.

Холестерин и овес – по-свързани, отколкото изглежда

Смята се, че бета глюканите (вид разтворими фибри в овеса), са отговорни за намаляване на „лошия“ LDL холестерол. Въпреки че са проведени проучвания по темата, учените все още нямат точен отговор защо се получава така. Формулираните до момента хипотези обаче са достатъчно убедителни за научната общност и здравните власти.

Позовавайки се на различни изследвания, от медицинския сайт WebMD излагат теорията, че:

  • след постъпване в храносмилателната система овесът се трансформира в разтворими фибри (бета глюкани), които за броени минути абсорбират „лошия“ холестерол

В книгата „Как лекува овесът“ (“Cómo cura la avena”) опитният натуропат д-р Микел Прос, на свой ред застъпва идеята, че:

  • основните вещества, които съдействат за понижаване на високия „лош“ холестерол, са фитостеролите, бета глюканите и линоловата киселина

По думите му именно тази тройна комбинация в овеса работи в полза на здравето.

Бързи и вкусни начини за понижаване на холестерола с овес

Започваме с уточнението, че консумацията на пълнозърнест овес позволява в най-голяма степен да изпъкне холестеролопонижаващия му ефект. Учени от Харвардския университет потвърждават това твърдение. В допълнение подчертават, че освен всичко друго непреработеният овес се приготвя по-бързо заради мощните му абсорбиращи свойства.

Ето и няколко вкусни и лесни предложения с пълнозърнест овес за понижаване на холестерола:

  • овесени ядки с кисело мляко и червени плодове (ягоди, малини, къпини)

Перфектно за закуска или вечеря и истинска антиоксидантна бомба.

  • смути с овесени ядки и плодове

Идеално за закуска или преди тренировка.

  • овесена вода

Приема се през целия ден, като за да има ефект не бива да е по-малко от 2 ч.ч.

Холестерин и овес е обширна тема

Засега спираме дотук, за да остане време за един иновативен и значим продукт с доказано холестеролопонижаващо действие. Липибор / Lipibor® е разумна природна алтернатива на синтетичните лекарства. Ефектът му е напълно съизмерим с техния, но липсват противопоказания при употребата.

Формулата съчетава в себе си следните три вещества, които ефективно регулират нивото на липидите (мазнините) в кръвта:

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. В резултат на перфектната синергия помежду им при редовен и продължителен прием продуктът:

  • понижава „лошия“ LDL холестерол
  • повишава „добрия“ HDL холестерол
  • намалява риска от атеросклероза и произтичащите от нея усложнения

Напълно природния състав и липсата на странични ефекти са основание за използването на продукта от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне