статини странични ефекти

Статини и техните потенциални странични ефекти

Като всички лекарства и широко предписваните статини могат да предизвикат странични ефекти и нежелани реакции. В следващите редове ще посочим най-често срещаните негативи от тези холестерол понижаващи медикаменти, като искаме дебело да подчертаем, че НЕ всеки ги получава.

Мускулни болки и увреждания

Леката до тежка болка в мускулите е едно от основните оплаквания на хора, приемащи статини. Практиката сочи, че близо 30% от пациентите прекъсват назначената терапия поради мускулен дискомфорт. Специалистите обаче са категорични, че действителният риск от мускулни болки в резултат от приема на статини е нисък – по-малко от 5%. Те отдават преждевременното спиране на терапията на т.нар. ноцебо ефект. Това е ефект, противоположен на плацебото, който се състои в развитието на нежелани прояви при негативна нагласа на пациента към лечението.
В изключително редки случаи (няколко на милион) статините могат да причинят рабдомиолиза – животозастрашаващо мускулно увреждане. Обикновено до това се стига при надвишаване на дозата или при комбинация на статини с някои други лекарства.

Повишени чернодробни ензими – един от възможните странични ефекти от приема на статини

При малка част от пациентите, приемащи статини, се развива непоносимост към този вид лекарства. За въпросната статинова интолерантност подсказва повишаването на чернодробните ензими в кръвта. Това налага при взимането на холестерол понижаващи медикаменти да се следят стойностите на тези протеини, произвеждани от черния дроб.

Повишаване на кръвната захар

Количеството на глюкоза в кръвта също може да се увеличи под въздействието на статините. Скокът на глюкозните нива се наблюдава в изключителни случаи и то предимно при хората в преддиабетно състояние.

Неврологични нарушения

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ предупреждават, че приемът на статани води до чувство на обърканост и проблеми с паметта при някои хора. Към момента обаче доказателствата за причинно-следствената връзка между използването на статини и появата на неврологични нарушения са ограничени. За сметка на това има данни, че приемът на статини намалява статистически значимо вероятността от деменция.

Информирахме ви за потенциалните странични ефекти от употребата на статини. В случай на индивидуална непоносимост към холестерол понижаващите лекарства и след лекарска преценка можете да продължите лечението с…

Липибор / Lipibor® – природен аналог на статините. Ефективността на този продукт е доказана, а профилът на безопасност – висок. Формулата му е комбинация от три естествени съставки – поликозанол, ниацин и бета-глюкан, които играят важна роля за регулиране на холестерола и триглицеридите в кръвта. Приеман редовно по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, продуктът:

  • понижава общия холестерол (LDL и VLDL) и повишава добрия (HDL)
  • предпазва от развитие на атеросклероза
  • намалява слепването на тромбоцитите

Положителният ефект върху нивата на холестерола е налице 6-8 до 12 седмици след началото на приема. Продуктът е подходящ за хора на преклонна възраст, диабетици и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне