нисък hdl

Нисък HDL холестерол – един наистина значим проблем

Много хора имат нисък HDL (добър) холестерол. Малцина обаче са тези, които търсят начин да повишат нивата му. Ако и вие имате този проблем, не го неглижирайте. Последствията не са подценяване.

Потенциални рискове за здравето от нисък HDL холестерол

Когато добрият холестерол е под 40 mg/dL при мъжете и под 50 mg/dL при жените, опасността от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Причината е, че по стените на кръвоносните съдове се отлагат липиди (мазнини). Това възпрепятства доброто кръвообращение и е предпоставка за възникване на:

  • остър миокарден инфаркт (сърдечен удар)
  • дълбока венозна тромбоза
  • артериални заболявания
  • цереброваскуларни болести

Рискът от развитието на посочените заболявания е още по-висок, когато освен нисък HDL холестерол са налице висок лош (LDL) и общ (VLDL) холестерол. Ситуацията става още по-рискова при водене на нездравословен начин на живот и наличие на заболявания като затлъстяване, хипертония и диабет.

Препоръки срещу нисък HDL холестерол

За увеличаване нивата на добрия холестерол е нужно да се предприемат някои стъпки, които веднага ще внесат положителна промяна в живота.

Повече добри мазнини

Препоръчително е да се наблегне на консумацията на храни, богати на изключително важни за здравето полезни мазнини. Такива са:

  • по-мазните риби като сьомга, сардина, скумрия, херинга, риба тон
  • чия, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки
  • кашу, бадеми, орехи, лешници, бразилски орехи, фъстъци
  • авокадо и маслини
  • растителни мазнини като зехтин и шарлан

Всички изброени храни действат противовъзпалително и пазят клетките от увреждане. Ядките и семената съдържат фибри – вещества, които намаляват усвояването на мазнини от червата.

По-малко захар и вредни храни

Препоръчително е да се избягва или да се сведе до минимум консумацията на захар, захаро- и холестеролсъдържащи храни, червено месо, сосове и бульони на кубчета.

Включване на спорт в ежедневието

От Американската кардиологична асоциация препоръчват практикуването на аеробни упражнения 3-4 пъти седмично в продължение на 40 минути. Това позволява да се осъществи ефективен контрол над теглото, да се регулира производството на холестерол и да се стимулира загубата на мазнини.

Български продукт с проверен натурален произход, ефективен срещу нисък HDL холестерол

В допълнение към здравословното хранене и спорта започнете прием на Липибор / Lipibor®. Това е природен продукт, известен със способността си да повишава добрия холестерол. Наред с това той има благоприятно действие върху понижаването на лошия и общия холестерол. Намалява тромбоцитната агрегация (слепване) и предпазва от развитие на атеросклероза.

Благотворното въздействие на продукта се дължи на активната формула с екстракт от Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Съставките са с доказан произход. Взаимно допълват и усилват своя ефект.

Продуктът има отлична поносимост. Подходящ е за диабетици, пациенти с понижена чернодробна функция и хора в напреднала възраст.

borola
Споделяне