морски дарове

Риба и морски дарове – влияние върху нивата на холестерол

През топлите месеци на годината хората по-често добавят риба и морски дарове към хранителното си меню. Добре е обаче да се знае какви количества холестерол съдържат тези храни и колко често да ги консумираме, за да се възползваме максимално от техните здравословни ползи и да се избегнат евентуални негативни последици върху холестеролните нива.

Риба и морски дарове – как морските храни влияят върху нивата на холестерол?

Хората, които са с установени високи нива на холестерол в кръвта, е препоръчително да ограничат консумацията на храни със съдържание на мастната субстанция до по-малко от 200 мг дневно.
Голяма част от рибите като цяло са с ниско съдържание на мазнини, но някои черупчести и ракообразни морски дарове се отличават с високо съдържание на холестерол и е добре да се ограничи тяхната консумация от хората с висок холестерол.

Съдържание на холестерол в мазните риби

Мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини – полезните мазнини, които понижават риска от сърдечни заболявания. Всички риби съдържат определено количество холестерол, но някои от тях са с по-богато съдържание на мастната субстанция. Съдържанието им на полезните омега-3 мастни киселини обаче в действителност допринася за потискане синтеза на триглицериди и регулиране нивата на лошия холестерол.
Филето от херинга например съдържа 60 мг холестерол на 100 гр, а атлантическата скумрия се смята за по-нездравословен вариант – 78 мг на 100 гр филе. Сьомгата пък е с 50-60 мг съдържание на холестерол в същото количество.

Съдържание на холестерол в черупчестите и ракообразни морски дарове

Черупчестите и ракообразни морски дарове като миди, раци, омари, скариди и стриди са най-богати на холестерол! В една порция от 15 големи скариди се съдържат цели 166 мг холестерол, в 85 гр рачешко месо се съдържат 80 мг, а в същото количество омар – 61 мг. Само 5 миди на пара пък съдържат плашещите 48 гр от мастната субстанция.
Тези данни обуславят необходимостта да се ограничи консумацията на богатите на холестерол черупчести и ракообразни морски дарове. Какъв обаче е най-ефикасният и безопасен метод за редуциране нивата на липиди в кръвта и поддържане на добро здравословно състояние?

Постигане на нормални нива на липиди с помощта на природно средство

Активните съставки в Липибор / Lipibor® допринасят за ефикасното, но и напълно безопасно регулиране на холестерола и триглицеридите. Това е възможно благодарение на мощния им синергичен ефект и изцяло природния им произход.

Липибор съдържа комбинация от три активни съставки – поликозанол, ниацин и Бета глюкан. Всяка от тях има както индивидуални, така и комплексни ползи за регулиране на холестерола. Друго положително качество на продукта е, че съдейства за поддържане на здравословни нива на добрия холестерол – качество, което не е присъщо за синтетичните лекарствени средства.

Липибор се приема по 1 капсула дневно в късните часове на деня или вечер преди лягане, защото синтезът на холестерола се повишава през нощта.

borola
Споделяне