Срещу висок холестерол – повече орехи!

Редовната консумация на орехи спомага за понижаване на висок холестерол в кръвта. Това установяват изследователи от университета Лома Лонда в Калифорния, САЩ. Не пропускайте настоящата статия, за да узнаете как са достигнали до извода и по какъв начин да се увеличи положителния ефект, който диетата оказва върху количеството на мастната субстанция в кръвта.

Как изследователите достигат до извода, че орехите борят ефективно високия холестерол?

Членовете на научния екип констатират, че орехите имат благотворен ефект върху нивата на холестерола, след като подлагат на задълбочен анализ данните от 25 проучвания, проследяващи хранителните навици на 600 души с висок холестерол. При съпоставката се оказва, че онези от участниците, които за период от 3 до 8 седмици ежедневно са приемали около 67 г от здравословните ядки, са успели значително да понижат количеството на мастната субстанция в кръвната плазма. За всеобща изненада ползите на орехите не се изчерпват дотук. Освен че допринасят за справяне с високия холестерол, те помагат за намаляване нивото на триглицеридите, друга мастна субстанция в кръвта. Това навежда учените на мисълта, че здравословните ядки могат успешно да се използват в превенцията на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, които са пряко следствие от високия холестерол.

Изследователите отдават свойството на орехите да свалят висок холестерол и триглицериди на съдържащите се в тях естествени стероли. Механизмът на действие на тези съединения не е напълно изяснен, но се предполага, че те понижават нивото на холестерола, като блокират усвояването му в храносмилателния тракт.

В хода на изследването учените установяват, че действието на стеролите в орехите пряко се влияе от количеството „лош“ холестерол, индекса на телесна маса и хранителния режим на участниците. Оказва се, че нивото на висок холестерол значително се е понижило сред онези доброволци, които имат високи стойности на липопротеините с ниска плътност, нисък индекс на телесна маса и се придържат към средиземноморска диета.

Кое природно средство увеличава ефектът на диетата в борбата с високия холестерол?

Изцяло натуралният продукт Липибор / Lipibor® е прекрасно допълнение към промяната в хранителния режим на страдащите от висок холестерол. Благодарение на рационалната комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета-глюкан той успява трайно да понижи общия и да повиши добрия холестерол. По този начин предпазва от развитие на атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания. Освен високия холестерол, Липибор регулира успешно и нивото на триглицеридите. Природният продукт има удобен прием и не крие риск от нежелани реакции.

borola
Споделяне