високи триглицериди

Високи триглицериди – какви са здравните рискове?

Хипертриглицеридемия е състояние, което се характеризира с високи триглицериди в кръвта. Наричана е „тих враг“ поради нехарактерните симптоми, с които се проявява, и тежките последствия, до които води. Често засегнатите осъзнават, че са попаднали в неин плен, когато вече е твърде късно и тя е нанесла сериозни поражения на организма.

Какви са потенциалните рискове за здравето, които крият високите триглицериди?

Омазнен черен дроб

Стеатозата, позната още като омазнен черен дроб, е пряко последствие от опасно високите триглицериди, отложени в клетките на най-големия вътрешен орган. Подобно на останалите чернодробни заболявания симптоматика почти не са наблюдава в началните му фази. Макар и нехарактерни признаците, които го издават, са болката в дясната част на корема, общото неразположение, лесната умора и тежестта в стомаха след хранене. При наличие на някои от тях не бива да се отлага посещението при хепатолог или гастроентеролог. Открито и лекувано навреме състоянието е обратимо.

Уголемяване на далака

Увеличеният далак, обозначаван в медицината с термина „спленомегалия“, също е едно от нежеланите последствия от хронично високи триглицериди. По правило е следствие от други заболявания. Обикновено върви ръка за ръка с омазнения черен дроб. Характеризира с трудното съсирване на кръвта след травми. Ако своевременно се диагностицира, състоянието е напълно преодолимо. В случай че се открие прекалено късно, може да се наложи отстраняване на увредения орган.

Панкреатит

Макар и по-рядко високите триглицериди могат да причинят възпаление на задстомашната жлеза (панкреас). Състоянието, наричано още панкреатит, протича с гадене, повръщане, стомашни болки, висока температура, ниско кръвно налягане, учестена сърдечна дейност, загуба на тегло и пожълтяване на кожата (иктер). Ако възпалителният процес не се овладее навреме, далакът не може да произвежда достатъчно инсулин, количеството на кръвната захар се увеличава и над засегнатият надвисва реална опасност от поява на диабет.

Кожни ксантоми

Високите триглицериди са сериозна предпоставка за появата на ксантоми – жълто-оранжеви образувания по кожата. Те могат да се формират навсякъде по тялото, но обикновено се локализират по ръцете, глезените, клепачите, ставите, сухожилията и задните части. Създават сериозен естетически дискомфорт на потърпевшите. Обикновено се премахват по хирургичен път.

Как да се предотвратят по естествен начин рисковете от високите триглицериди?

Понижаването на високите триглицериди е от ключово значение за елиминиране на риска от изброените нежелани последствия. Освен с промяна в хранителните и двигателни навици целта успешно може да бъде реализирана с приема на Липибор / Lipibor®. Това изцяло натурално средство е разработено на базата на висококачествени стандартизирани екстракти на ниацин, поликозанол и бета-глюкан. Благодарение на мощното взаимодопълващо действие на активните съставки Липибор благоприятства понижаването на високите триглицериди. Едновременно с това намалява „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол. Положителният му ефект върху нивото на мастните субстанции в кръвта се забелязва отчетливо 6-8 до 12 седмици след началото на приема. Липибор е напълно безвреден и може да се употребява продължително време дори от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне