повишаване на добрия холестерол

Понижаване на лошия и повишаване на добрия холестерол

Всеки човек, който се интересува от своето здраве, е добре да следи редовно своите липидни показатели. Това означава да се установят нивата на добрия HDL холестерол, лошия LDL холестерол, общия холестерол и нивата на триглицериди в кръвта. Т.н липиден профил е кръвно изследване, чрез което може да направи оценка на здравословното състояние и здравословните рискове според серумните показатели на липидите. Високите липиди се свързват най-вече със завишен риск от сърдечно-съдови заболявания – бичът на съвременното общество.

Поддържането на нормални липидни показатели обаче означава ниски нива на лошия и високи нива на добрия холестерол. Защото добрият HDL холестерол е този, чиято основна функция е да регулира LDL холестерола. А лошият холестерол се натрупва по стените на артериите и повишава риска от атеросклероза и сърдечни проблеми.

Как се постига едновременно понижаване на лошия и повишаване на добрия холестерол?

Намаляване на телесното тегло и повишаване на активността

Комбинацията от увеличаване на движението и ограничаване на вредните храни, които водят до покачване на теглото, са едни от най-ефикасните мерки за сваляне на излишното тегло и регулиране нивата на липидните показатели. Установено е, че при хората с наднормено тегло и затлъстяване се повишават нивата на добрия холестерол чрез редуциране на телесното тегло.

Предпочитайте полезни пред вредни мазнини

Омега-3 мастните киселини и мононенаситените мазнини се смятат за едни от най-полезните видове мазнини, които повишават нивата на добрия холестерол и понижават лошия. Вредните мазнини, от друга страна, увеличават нивата на LDL холестерола. Такива са транс мазнините и прекомерната употреба на наситени мазнини.

Фибри за регулиране на холестерола

Установено е, че разтворимите фибри съдействат за успешно редуциране нивата на лошия холестерол по натурален начин. Това става чрез ограничаване на абсорбцията на холестерол още в храносмилателния тракт.
Един от най-полезните източници на разтворими фибри е бета глюкан. Учените проявяват все по-голям интерес към ефектът му върху здравето, но една от доказаните му ползи е за регулиране на серумните липиди. Затова е и една от основните активни съставки в природния продукт за контрол над липидните показатели – Липибор / Lipibor®. Това е специално разработено средство, чийто най-силен ефект е за повишаване на добрия холестерол и нормализиране на лошия холестерол и триглицеридите.
Липибор е напълно безопасно средство без странични негативни ефекти. Може да се приема от хора с диабет и при понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне