въглехидрати

Въглехидрати – как влияят на нивата на триглицеридите?

Въглехидратите са органични вещества и едни от основните три групи макронутриенти, които изпълняват важни биологични функции в човешкия организъм. Те са необходими на тялото в определени количества, но прекаляването с въглехидрати може да доведе и до определени негативни последици за здравето. Една от тях е повишаване нивата на триглицеридите.

Как въглехидратите влияят на нивата на триглицеридите?

Диетата, богата на бързи въглехидрати, е една от причините за високи нива на триглицериди. Когато попаднат в организма, тялото ги превръща в глюкоза, за да ги използва за енергия, но излишните количества глюкоза се складират под формата на мазнини.

Специалистите са категорични, че високите нива на триглицериди са в пряка връзка с хранителен режим, богат на въглехидрати. Когато поне 60% от общите приети калории идват от въглехидрати, тялото не съумява да използва всички тях за енергия и излишъкът се складира под формата на триглицериди. Най-негативен ефект се наблюдава след прием на храни, богати на захар и рафинирани прости въглехидрати.

От Американската сърдечна асоциация предупреждават, че при редовна консумация на бързи въглехидрати като бял ориз, бял хляб, захар, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп и т.н., се стига до повишени нива на триглицериди дори при хора с нормални липидни показатели. А не бива да се забравя какви са рисковете за здравето от подобни лоши липидни стойности – диабет, коронарна артериална болест и омазняване на черния дроб.

По какъв начин въглехидратите се преобразуват в триглицериди?

В процеса на храносмилане бързите и рафинираните въглехидрати повишават драстично нивата на глюкоза в кръвта. Това принуждава панкреаса да освобождава повече инсулин. Когато в тялото има повече глюкоза, отколкото му е необходима за енергия, и е достигнат капацитета от запаси от гликоген, инсулинът подканва черния дроб да преобразува глюкозата в триглицериди, които се транспортират и складират в мастните депа.
Във времето между храненията определени хормони съдействат за освобождаването на необходимите за енергия триглицериди, но е важно да се отбележи, че не всички триглицериди се използват и колкото повече калории под формата на въглехидрати се консумират, толкова повече са складираните триглицериди.

Безопасно средство за регулиране на липидите в кръвта

Подходящият режим на хранене е от съществено значение за поддържане на нормални нива на липиди в кръвта. Но когато стойностите им са твърде високи, се налага да се приложат подходящи средства за навременното им регулиране. Препоръчително е да се заложи на природен и безопасен продукт като Липибор / Lipibor®. Ефектът му е свързан с трайно понижаване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на добрия холестерол. Липибор е продукт с цялостен благоприятен ефект върху липидите в кръвта.

borola
Споделяне