хиперлипидемия

Хиперлипидемия – същност и превенция

Липидният профил е сериозен показател за здравето на всеки човек. Когато се говори за влошен липиден профил, се има предвид едно от състоянията, с които се характеризира – хиперлипидемия.
Двата основни вида липиди в кръвта са холестерол и триглицериди. Но хиперлипидемия по-често се свързва с висок холестерол – проблем, който може да бъде както наследствен, така и вследствие на нездравословен начин на живот.

Хиперлипидемия – същност и особености

Това състояние се характеризира със завишени показатели на холестерол и триглицериди. При голяма част от хората е възможно да не се наблюдават ясни признаци, които да подсказват за наличие на проблеми с липидните показатели, но едно е сигурно – хиперлипидемия повишава риска от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми и налага провеждане на подходяща терапия за възстановяване на липидните показатели.
Негативните последици от този здравословен проблем могат да се наблюдават впоследствие, когато холестеролът и триглицеридите започнат да се наслояват от вътрешната страна на артериите. Това води до стесняване на кръвоносните съдове и нарушение на нормалният кръвен поток. Затова един от първите признаци за наличие на хиперлипидемия е повишаване на кръвното налягане. При трайно игнориране на проблема, ако парче от наслоената плака се откъсне и премине в кръвния поток, е възможно да достигне сърцето или мозъка и да предизвика инфаркт или инсулт – две сериозни животозастрашаващи състояния.

Предразполагащи фактори за хиперлипидемия

Освен генетичната предразположеност, едни от най-вероятните предразполагащи фактори за развитие на хиперлипидемия са някои вредни навици и нездравословни състояния като лош хранителен режим и затлъстяване, тютюнопушене и заседнал начин на живот.

Диагностициране на хиперлипидемия

Редовното изследване на липидния профил е най-сигурният начин за установяване на хиперлипидемия и превенция на рисковете от състоянието в начален етап. С кръвен тест се установяват моментните нива на липиди в кръвта и се прави компетентна оценка на здравословния риск.

Нормализиране нивата на липиди в кръвта

Нивата на липидните показатели могат да бъдат нормализирани след полагане на комплексни усилия в тази насока. Това може да стане чрез увеличаване на физическата активност, спазване на определени препоръки за правилно хранене, които включват избягването на определени вредни храни, както и прием на продукт, предназначен за регулиране нивата на липидите. Едно от най-подходящите такива средства е Липибор / Lipibor®. Това е един безвреден и същевременно достатъчно ефикасен продукт, който регулира високите нива на холестерол и триглицериди в рамките на няколко седмици.

borola
Споделяне