въглехидрати холестерол

Въглехидрати при висок холестерол – ето кои са позволени!

Добра новина за любителите на въглехидрати е, че някои от тях са „позволени“, дори при високи стойности на холестерол в кръвта. Става въпрос за т.нар. сложни въглехидрати, които преди да снабдят организма с енергия, първо се разграждат в храносмилателния тракт. Те са полезни тъй като не предизвикват резки флуктуации в нивата на глюкоза и дори могат да повлияят благоприятно стойностите на холестерол. В следващите редове вижте кои си струва да добавите в менюто си.

Сини сливи – сред най-полезните въглехидрати при висок холестерол

Сините сливи съдържат редица полезни хранителни вещества, включително антиоксиданти, фибри, калий и магнезий. Според изследване, публикувано в „Journal of Medicinal Food“ ежедневната консумация на 5-6 сини сливи в продължение на 6 месеца се отразява благоприятно върху сърдечно-съдовото здраве на жените в менопауза. Това включва повишаване на HDL холестерола, наричан още добър холестерол, както и подобряване на общия липиден профил на участничките. Учените също така отчитат подобрен антиоксидантен капацитет и по-ниски нива на възпаление в организма при дамите, които се придържат към ежедневна консумация на сини сливи. Друго изследване свързва добавянето на този плод в менюто с регулиране на чревната микрофлора, което допринася за понижаване на общия холестерол, при участниците с леко завишени стойности на липиди в кръвния серум.

Ябълки

Ябълките са сред най-подходящите плодове за хора с висок холестерол, защото са отличен източник на полифеноли и фибри, които поддържат сърдечно-съдовото здраве. От друга страна, въпреки че са сладки на вкус, ябълките не съдържат натрий или добавени захари. Едно от най-полезните хранителни вещества, което се открива в кората на този плод, е пектинът. Той предотвратява абсорбцията на холестерол в кръвта. Според резултатите от скорошно проучване хапването на 2 ябълки на ден намалява общия серумен и LDL холестерол при хора с леко завишен липиден профил.

Картофи

Тъй като картофите са от позволените въглехидрати при висок холестерол, спокойно може да ги добавите към менюто си, както приготвени самостоятелно, така и под формата на гарнитура към някое ястие. Те съдържат разтворими фибри, които намаляват усвояването на холестерол в кръвта. Също така са източник на ниацин, известен още като витамин В3, който намалява производството на излишен холестерол в организма и регулира липидния профил по натурален начин. Препоръката на специалистите е да приготвяте картофите варени или печени, вместо чрез пържене.

Към консумацията на тези полезни въглехидрати за понижаване на високия холестерол добавете прием на…

Липибор / Lipibor® – изцяло природно средство за регулиране на липидния профил. Благоприятният ефект се постига благодарение на рационалната комбинация от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета глюкан (Beta glucan) – 300 mg

Активните съставки са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си. Резултатът при редовен прием на продукта е:

  • по-ниски нива на LDL холестерол
  • по-високи стойности на HDL холестерол
  • понижен риск от атеросклероза и произтичащите от нея усложнения

Изцяло природният произход на съставките гарантира висок профил на безопасност на продукта. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при продължителна употреба.

Може да закупите от аптечната мрежа в страната или онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне