холестерол менопауза

Менопауза – предпоставка за по-висок холестерол при жени

Навлизането в менопауза се оказва причина за повишени нива на холестерол при жените. По-конкретно стойностите на липопротеините с ниска плътност (LDL), наричани още лош холестерол, нарастват, а липопротеините с висока плътност (HDL), или добър холестерол, спадат. Липопротеините с ниска плътност са опасни за здравето, защото се натрупват по стените на кръвоносните съдове и е възможно да предизвикат сърдечно-съдови събития.

Холестерол и менопауза – повече за връзката помежду им

Промените в нивата на хормоните, които настъпват при жените в менопауза, са причина за някои характерни смущения като горещи вълни, нощно изпотяване и напълняване. Има научни данни, че спадът в стойностите на естроген, основният женски полов хормон, е предпоставка и за по-високи нива на холестерол при менопаузалните дами. Това потвърждават резултатите на проучване от 2018 г., според което естрогенът осигурява известна защита срещу сърдечно-съдови заболявания преди навлизане в климактериум. Друго по-ново изследване от 2020 г. пък доказва, че нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите са в пъти по-високи при участничките, които са в менопауза, в сравнение с жените, които още не са навлезли в този етап от живота. Вероятна причина за това е, че естрогенът помага за регулиране на метаболизма на липидите в черния дроб. Когато спре да изпълнява тази функция общият холестерол и рисковете за сърдечното здраве се покачват.

Съвети за регулиране нивата на холестерол

За да намалят риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и да понижат нивата на холестерол, менопаузалните дами е добре да се придържат към следните препоръки:

  • Балансирана диета
  • Повече движение
  • Отказ от тютюнопушене

Придържането към здравословен хранителен режим има положителен ефект за намаляване нивата на лошия холестерол. Подходящата диета включва храни, богати на HDL холестерол, и ограничава консумацията на LDL холестерола. Доказано работещи диети, които понижават нивата на липопротеините с ниска плътност, ще откриете тук.

Редовната физическа активност се отразява положително както за регулиране стойностите на холестерол, така и за намаляване на менопаузалните смущения. Тренировките са отличен начин да влезете във форма и да свалите излишните килограми, които често се натрупват при менопауза. Освен това наднорменото тегло е предпоставка за висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за кардиоваскуларни заболявания, защото води до образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Тези плаки са мастна субстанция от LDL холестерол и триглицериди. Освен това цигарите се свързват и с по-висока опасност от развитие на остеопороза – друго разпространено заболяване сред жените в менопауза.

Изцяло природен продукт, който регулира холестерола по време и след менопауза

Специалистите у нас препоръчват прием на Липибор / Lipibor® за нормализиране нивата на холестерол в кръвта. Това природно средство съдържа три съставки, които действат за намаляване на високия холестерол – ниацин, поликозанол и бета глюкан. Активните съставки са съчетани така, че да понижават лошия и да повишават добрия холестерол. По този начин продуктът намалява сърдечно-съдовия риск и се грижи за доброто здраве през всеки период от живота. Подходящ е за прием и от диабетици, хора с чернодробни заболявания и в напреднала възраст. Действа в синергия и с други продукти за понижаване на холестерола. Няма данни за противопоказания, дори и при продължителен прием.

borola
Споделяне