Диети за понижаване на холестерол

Диети за понижаване на холестерол – ето кои са подходящи!

Балансираните диети за понижаване на холестерол могат да окажат положителен ефект върху липидния профил и да се отразят благоприятно на цялостното здравословно състояние. Оптималните хранителни режими включват източници на HDL или „добър“ холестерол и редуцират консумацията на LDL или „лош“ холестерол, тъй като организмът го произвежда самостоятелно. Храненето не е единственият фактор, който оказва влияние върху нивата на холестерол в кръвта, но придържането към някоя от диетите, които споделяме в следващите редове, спомага за регулиране нивата на липидите.

Средиземноморска диета

Придържането към този хранителен режим забавя и спира отлагането на липиди по вътрешната страна на кръвоносните съдове и намалява риска от сърдечно-съдови събития. Проучване, публикувано през февруари 2019 г. доказва положителния ефект на диетата за понижаване нивата на LDL холестерола и повишаване стойностите на HDL холестерола. Смята се, че ползите от режима за сърдечно-съдовото здраве се дължат на противовъзпалителното хранене. Средиземноморската диета включва богат прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти протеини, като пилешко месо и лека риба. От друга страна се ограничава консумацията на растителни мазнини, тлъсти меса, млечни и рафинирани продукти.

TLC диета – терапевтични промени в начина на живот

Този режим не е просто диета, а цялостен подход към начина на живот. Включва специфични препоръки за начина на хранене, контролиране на теглото и повишена физическа активност. Доказано е, че придържането към TLC диетата намалява нивата на LDL холестерола, триглицеридите, кръвното налягане и редуцира теглото. Основната цел на този режим е да ограничи консумацията на наситени мазнини. Насърчава се те да бъдат заменени от мононаситени масла като зехтин, рапично или лешниково масло.

Вегетарианство – една от ефективните диети за понижаване на холестерола

Вегетарианската диета се фокусира върху пълнозърнести храни, млечни продукти, яйца, плодове, зеленчуци и ядки. Не е позволено да се яде месо, риба и морски дарове. Спазвана за по-дълъг период от време, тази диета успешно намалява нивата на холестерол, кръвното налягане и е подходяща за отслабване. Проучване от 2017 г. подкрепя тези данни, като установява, че вегетарианската диета намалява холестерола и риска от смърт от артериална коронарна болест с 25%. Веган диетата може да се каже, че „надгражда“ вегетарианството като изключва всички продукти от животински произход. Ако изберете този модел на хранене е препоръчително да се консултирате с диетолог, за да сте сигурни, че си набавяте всички необходими хранителни вещества.

Приемът на природен продукт е перфектното допълнение към споменатите диети за понижаване на холестерола

За ефективен и дълготраен контрол на холестерола, специалистите препоръчват здравословният режим на хранене и спорт да се комбинират с Липибор / Lipibor®. Продуктът представлява натурална алтернатива на конвенционалните медикаменти за понижаване нивата на холестерола. В състава му се открива рационална комбинация от висококачествени стандартизирани натурални екстракти на бета глюкан, ниацин и поликозанол. Те взаимно се допълват и усилват действието си за регулиране на холестерола чрез:

  • понижаване на общия холестерол
  • намаляване нивата на LDL и VLDL холестерол
  • повишаване на HDL холестерол

Благодарение на мощния си ефект, продуктът спомага за предпазване от атеросклероза и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за прием от диабетици, хора с чернодробни заболявания и в напреднала възраст. Има синергично действие и с други продукти срещу висок холестерол и няма данни за противопоказания.

borola
Споделяне