висок холестерол заболявания

Висок холестерол – крие риск от тези 4 заболявания!

При висок холестерол рискът от сърдечно-съдови заболявания нараства значително. Накратко основната причина за тази негативна зависимост е натрупването на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове. В следващите редове споделяме повече за здравните рискове при повишени нива на липидите в кръвта и природното решение срещу висок холестерол.

Висок холестерол и коронарна болест на сърцето

Един от най-сериозните здравни рискове при висок холестерол е коронарната сърдечна болест, която може да доведе до сърдечен удар. Продължителното натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове предизвиква втвърдяването и стесняването им, включително и на артериите, които „хранят“ сърцето. В резултат притокът на кръв към жизненоважния орган и сърдечната мускулатура намалява. Друг неблагоприятен сценарий е атеросклеротичните плаки да се откъснат и да достигнат до по-малки кръвоносни съдове, като причинят частично или пълно запушване. Мастните плаки при висок холестерол стесняват и кръвоносни съдове, които кръвоснабдяват мозъка. Пълното им блокиране може да доведе до инсулт.

Висок холестерол и заболявания на периферните съдове

Освен увреждане на кръвоносните съдове към сърцето и мозъка, високите стойности на холестерол предизвикват втвърдяване и запушване в периферните зони, най-често в областта на краката и стъпалата. Индикации за атеросклероза, които не бива да се пренебрегват са крампи в прасците при ходене, които обикновено отминават след почивка.

Висок холестерол и диабет

Диабет е хронично заболяване, което може да наруши баланса между добрия HDL холестерол и лошия LDL холестерол. При пациентите със захарна болест LDL частиците по-лесно се придържат към стените на кръвоносните съдове и ги увреждат в по-голяма степен. Глюкозата се свързва с липопротеините, като в резултат от взаимодействието LDL частиците остават по-дълго в кръвния поток. Диабетиците често имат ниски стойности на HDL холестерол и завишени триглицериди, което е предпоставка за кардиологични болести.

Висок холестерол и еректилна дисфункция

Това състояние засяга мъжете и е свързано с невъзможност за постигане и поддържане на задоволителна ерекция. Хронично високите нива на холестерол в дългосрочен план причиняват стесняване или дори запушване на малките кръвоносни съдове, които кръвонапълват пениса при сексуална възбуда. В този случай еректилната дисфункция може да се разглежда като вид ендотелна дисфункция. Ето защо е препоръчително, ако сексуалният проблем персистира в продължение на повече от 3 месеца, да се изследват нивата на холестерол и да се направи консултация с лекар.

Природно средство срещу висок холестерол и произтичащите заболявания

Липибор / Lipibor® е натурално решение, което предотвратява натрупването на мастни плаки по кръвоносните съдове. Продуктът е със 100% природен произход – съчетава висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол 10 mg, ниацин 10 mg и бета-глюкан 300 mg. Тази рационална комбинация понижава лошия LDL холестерол и триглицеридите, намалява общия VLDL холестерол, повишава добрия HDL холестерол и намалява опасността от атеросклероза и произтичащите от нея събития от сърдечно-съдов характер. Оптимални резултати се наблюдават при прием на продукта в комбинация с промени в хранителния режим и двигателната активност. Подходящ е за дълговременна употреба, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Споделяне