ниацин

Ниацин и неговия ефект върху липидния метаболизъм

Ниацин, известен още като витамин B3 има положителен ефект върху липидния метаболизъм, особено върху нивата на холестерола, но днес ще разберем малко повече за него.

Ниацин – ползите, които носи

Ниацинът понижава “лошия” холестерол. LDL-холестеролът е форма на холестерол, която е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ниацинът действа по няколко начина, увеличавайки разграждането и освобождаването на LDL-холестерола, и намалявайки абсорбцията му в кръвоносните съдове.

Също така, повишава “добрия холестерол”. HDL-холестеролът е форма на холестерола, която е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Ниацинът насърчава образуването и освобождаването на HDL-частици, които транспортират излишния холестерол от тъканите за разграждане в черния дроб.

Нека добавим факта, че понижава и триглицеридите в кръвта. Високите нива на триглицериди могат да бъдат свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Той действа върху ензимите, които помагат за разграждане на триглицеридите и насърчават освобождаването им от мастните тъкани, за да намалят техните нива.

Ниацинът оказва също влияние и върху липопротеините, променяйки състава и свойствата им в кръвта. Той може да повлияе на размера и плътността на липопротеиновите частици, което пък да се отрази на тяхното отлагане в кръвоносните съдове, както и на риска от атеросклероза.

Други положителни ефекти на ниацина са това, че намалява възпалението в кръвоносните съдове с цел подобряване на ендотелната функция и намаляване окисляването на LDL-холестерола. Всичко това също намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Разликите между ниацин, ниацинамид и никотинамид

Сега ще ви запознаем с разликите между ниацина, ниацинамида и никотинамида, но преди това е важно да споменем, че това са трите форми на химичните съединения на витамин B3, а ето ги и тях:

Ниацинът е биоактивна форма на витамин B3 и често се нарича ниацин или ниацин-никотинова киселина. Ниацинът е водоразтворим и играе решаваща роля при обмяната на веществата в тялото. Подпомага енергийния метаболизъм, функцията на нервната система и регулиране нивата на холестерола. Ниацинът притежава вазодилататорни свойства при прием на по-високи дози, което означава, че временно разширява кръвоносните съдове и може кожата ви да се зачерви, и затопли.

Ниацинамидът е известен също като никотинамид и е друга форма на витамин B3. За разлика от ниацина, ниацинамидът обикновено не предизвиква зачервяващ ефект, защото той не разширява съдовете. Усвоява се лесно от тялото и се превръща в ниацин, също – играе важна роля в производството на енергия и участва в ензимните реакции на тялото. Ниацинамидът също често се използва в грижата за кожата, тъй като притежава противовъзпалителни свойства и може да помогне при лечение на определени кожни заболявания.

Амидът на никотиновата киселина е дериват на ниацинамида, известен още като никотинамид рибозид. Често се използва като хранителна добавка и се характеризира с добра бионаличност. Амидът на никотиновата киселина се превръща в ниацин в тялото и има подобни ефекти на ниацинамида.

Представихме ви накратко информация за ниацина, ниацинамида и никотинамида, но знайте, че всичко описано по-горе не замества изследвания или посещение при лекар.

Природно решение при висок холестерол, съдържащо ниацин

Специалистите в България препоръчват прием на природния продукт Липибор / Lipibor®, който спомага за дългосрочно регулиране нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Благодарение на високоефективната комбинация от екстракти на поликозанол, бета глюкан и ниацин, той насърчава понижаването на общия липиден профил, лошия холестерол, както и триглицеридите. А, същевременно с това – повишава добрия холестерол.

Продуктът е с отлична поносимост, а за най-добър резултат се препоръчва прием в продължение на поне 8 до 12 седмици. Дозировката е лесна и удобна – по 1 капсула вечер, по време на вечеря или преди сън.
Може да го откриете в аптечната мрежа или да поръчате още сега онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне