тютюнопушене холестерол

Тютюнопушене и холестерол – каква е връзката?

Както активното, така и пасивното тютюнопушене са рисков фактор за развитието на редица здравословни проблеми, включително и за високи нива на холестерол. Също така при пушачите опасността от събития от сърдечно-съдов характер е двойно по-голяма.

Какво е полезно да знаем за холестерола?

Холестеролът е мастна субстанция, която се произвежда от черния дроб. Той участва в редица важни процеси в тялото като производството на хормони и храносмилането. Организмът произвежда необходимите количества холестерол. Но тъй като той се съдържа и в доста хранителни продукти, повечето хора снабдяват тялото си с повече холестерол, отколкото е нужно. Освен богатата на мазнини диета, нивата на холестерол могат да се повишат поради генетична предразположеност, тютюнопушене и др. Липопротеините в кръвта са два вида:

  • с висока плътност, наричани още HDL или добър холестерол
  • с ниска плътност, наричани още LDL или лош холестерол

Високите нива на LDL холестерол създават риск от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до стесняването им и повишава опасността от инсулт и инфаркт.

Какви са последиците от тютюнопушене за нивата на холестерол

Цигареният дим вреди на организма, защото съдържа редица токсини. Едно от най-реактивните сред тях е акролеинът. След като попадне в белия дроб тази субстанция бързо се абсорбира в кръвта и повлиява метаболизирането на холестерола по два начина.

От една страна акролеинът повлиява негативно способността на липопротеините с висока плътност (HDL холестерол) да транспортират обратно към черния дроб отложения по стените на кръвоносните съдове лош холестерол (LDL). Това повишава риска от хронично завишени стойности на общия холестерол и развитие на атеросклероза.

От друга страна акролеинът инхибира специфични ензимни системи, които поддържат структурата на липопротеиновите молекули. Резултатът е, че лошият холестерол се оксидира по-бързо и това задейства имунната система. Кръвоносните съдове се възпаляват и по стените им се натрупва още повече от мастната субстанция. Те се стесняват и губят еластичността си, което затруднява преминаването на кръвта и създава предпоставка за съсиреци.

Добрите новини са, че отказът от тютюнопушене помага за нормализиране нивата на холестерол и значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За ефективно регулиране на липидния профил може да се доверите на…

Липибор / Lipibor® – изцяло природен продукт за балансиране нивата на холестерол в кръвта. Това натурално средство е комбинация от три активни съставки с доказано действие – ниацин, поликозанол и бета глюкан. Те са съчетани така, че да понижават лошия и да повишават добрия холестерол. Приемът на продукта значително намалява риска от стесняване на кръвоносните съдове и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Безспорно предимство е, че действа в синергия с други продукти за овладяване на високия холестерол. Може да се приема от хора с диабет, чернодробни заболявания или в напреднала възраст. Няма данни за противопоказания, дори при дълговременна употреба.

borola
Споделяне