висок холестерол

Висок холестерол – причина ли е за сърдечни заболявания?

Високите стойности на холестерола традиционно се свързват със сърдечно-съдовите заболявания, като сърдечен удар, коронарна болест на сърцето, периферна артериална болест и болести на аортата.
Група от международни експерти наскоро доказа, че високите нива на холестерол в кръвта при възрастни пациенти не са основна причина за сърдечните заболявания. Тяхното мнение е, че регулирането на холестерола със стандартните лекарствени средства е чисто и просто загуба на време.

Какво доказва изследването за връзката висок холестерол – сърдечно-съдови заболявания?

Изследването включва близо 70 000 души и в него се доказва липсата на връзка между високи нива на LDL или т.н. „лош“ холестерол и преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания при хора над 60-годишна възраст.
Това изследване доказва още, че 92% от хората с високи нива на холестерол живеят по-дълго.
Учените призовават за преоценка на насоките за превенция на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, защото смятат, че ползите от лечението с лекарства за понижаване нивата на холестерола са преувеличени.

Резултати от изследването

Очаквано резултатите предизвикват скептицизъм сред други учени, които поставят под въпрос истинността на изследването.
Един от съавторите на научния експеримент – д-р Малкълм Кендрик осъзнава, че резултатите може да предизвикат полемика, но ги определя като стабилни и щателно прегледани.
Това, което открихме в нашия подробен систематичен преглед е, че по-възрастни хора с високи нива на LDL холестерол, т.н. „лош“ холестерол, живеят по-дълго и страдат по-рядко от сърдечни заболявания.“, споделя той.
Специалист по съдова и ендоваскуларна хирургия – проф. Шериф Султан от Университета в Ирландия, който също участва в проучването, подчертава, че холестеролът е една от най-жизненоважните молекули в човешкия организъм, която предпазва от инфекции, мускулни болки, рак и други състояния, които заплашват хората в по-напреднала възраст.

Съмнения в истинността на изследването

Британската сърдечна асоциация поставя под съмнение достоверността на това сравнително ново изследване, отбелязвайки, че връзката между нивата на LDL холестерола и смъртността при по-възрастни хора е трудна за откриване, защото, колкото повече остарява човек, толкова повече фактори определят здравословното му състояние.
Нищо не подкрепя предположението на автора, че в настоящото изследване се поставя под съмнение идеята, че LDL холестеролът е главната причина за сърдечните заболявания или че насоките за намаляване на лошия холестерол при по-възрастни хора се нуждаят от преоценка“, отбелязва говорителят на Британската сърдечна асоциация.

Здравословни насоки при висок холестерол

Въпреки противоречивия резултат от изследването, няма спор, че за поддържане на здраво сърце и холестерол в норма във всяка възраст най-малкото, което е необходимо, е здравословен хранителен режим, повече движение и отказване от вредните пороци.

Ако имате високи нива на холестерол и смятате, че е редно те да са в норма, но искате да предотвратите вредните въздействия от стандартните лекарствени средства с множество негативни странични ефекти, на българския пазар съществуват натурални средства, които по напълно безвреден начин регулират нивата на липидите в кръвта.
Липибор / Lipibor® е допълващо средство към правилния хранителен режим и основната му функция е да намали нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Липибор е ценен природен продукт, който предлага уникална комбинация от изцяло натурални, висококачествени стандартизирани екстракти от Policosanol (Поликозанол), Niacin (Ниацин) и Beta-glucan (Бета-глюкан). Действието му е доказано безвредно дори при продължителен прием.

 

borola
Споделяне