висок холестерол

Щитовидната жлеза като причина за висок холестерол

Водещата причина за поява на висок холестерол (хиперхолестеролемия) е нерационалното хранене, включващо прекомерен прием на мазнини или въглехидрати. Американски учени са изчислили, че на второ място се нареждат проблемите с щитовидната жлеза и по-точно намаляването на нейната функционалност (хипотиреоидизъм).

Вероятността именно влошените функции на жлезата да са причина за повишен холестерол трябва винаги да се има предвид, особено преди да се започне лечение със статини или други лекараства за холестерол.

Защо е добре да се проследява състоянието на щитовидната жлеза при висок холестерол?

Щитовидната жлеза, известна и като тиреоидна, продуцира хормони, които пряко регулират обмяната на веществата (метаболизма). При хипотиреоидизъм се секретират твърде ниски количества от тези хормони и е налице забавен метаболизъм – компрометират се процесите на разграждане и усвояване на хранителните вещества и се затруднява изчистването на холестерола от кръвта. В резултат се отчита висок холестерол и се ускорява отделянето му по стените на кръвоносните съдове. Това повишава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Затова установяването на повишен холестерол при изследване на липиден профил винаги би следвало да насочва към допълнителни изследвания за установяване състоянието на щитовидната жлеза.

Какво показват статистическите данни за връзката между хипотиреоидизъм и хиперхолестеролемия?

При 90% от хората с намалена функция на щитовидната жлеза се отчитат висок холестерол и триглицериди, т.е. повишен липиден профил. Освен това поне половината от случаите на инфаркт и инсулт, причинени от висок холестерол, се дължат на недиагностициран хипотиреоидизъм.

Как лекуването на щитовидната жлеза помага при висок холестерол?

Откриването на хипотиреоидизъм и прилагането на адекватно лечение обикновено води до спад в нивата на холестерол в кръвта. Терапията включва прием на тиреоиден хормон. Доказано е, че дори слабото повишаване нивата на този хормон в кръвта води до подобряване на липидния профил. Овладяването на хипотиреоидизма води до понижаване на холестерола с поне 20-30%.

Допълнителни мерки, с които се постига понижаване на холестерола и нормален липиден профил
Независимо дали се дължи на влошена функция на щитовидната жлеза или на нездравословно хранене, високият холестерол може да се овладее с няколкомесечен прием на Липибор / Lipibor®, подкрепен от здравословно хранене и спазване на специална диета при висок холестерол.

 

borola
Споделяне