фактори за сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдови заболявания – кои са рисковите фактори?

Рискови фактори стоят зад повечето сърдечно-съдови заболявания и разбирането им е от решаващо значение в грижата за сърдечното здраве. Затова и в тази статия разкриваме кои са те, а от вас зависи да предприемете проактивни стъпки за елиминиране на някои от тях. Защото поемането на отговорност за здравето на сърцето ви днес, може да доведе до по-здравословен и по-дълъг живот.

Високо кръвно налягане – един от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания

Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-значимите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Когато кръвното налягане е постоянно високо, то може да увреди стените на артериите, правейки ги по-податливи на натрупване на плака. Това от своя страна ще доведе до тяхното стесняване, което ще ограничи притока на кръв към сърцето, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт. За да се контролира високото кръвно налягане, от съществено значение е да се:

  • поддържа здравословна диета
  • включат подходящи упражнения в ежедневието
  • намали приема на сол
  • избягва прекомерната консумация на алкохол

Редовните прегледи при специалист и спазването на неговите препоръки за лечение и контрол над хипертонията са от първостепенно значение.

Висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания – има ли връзка?

Високите нива на холестерол са един от другите критични фактори за сърдечно-съдови заболявания. Високите нива на холестерола с ниска плътност (LDL) могат да доведат до образуването на плаки в артериите. Продължителното им натрупване предизвиква втвърдяването и стесняването им, включително и на артериите, които „хранят“ сърцето. В резултат притокът на кръв към жизненоважния орган и сърдечната мускулатура намалява. Друг неблагоприятен сценарий е атеросклеротичните плаки да се откъснат и да достигнат до по-малки кръвоносни съдове, като причинят частично или пълно запушване. Индикациите подсказващи атеросклероза не са за подценяване, важно е да им се обърне внимание навреме. Освен всичко това, мастните плаки при висок холестерол стесняват и кръвоносни съдове, които кръвоснабдяват мозъка. Пълното им блокиране може да доведе до инсулт. За да управлявате нивата на холестерола, е важно да приемете диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини, да включите повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и да практикувате редовна физическа активност. Може да се налага и прием на лекарства, предписани от специалист в областта.

Тютюнопушене – един от поправимите фактори за сърдечно-съдови заболявания

В цигарите се съдържат химикали, които увреждат вътрешната обвивка на артериите, повишавайки риска от натрупване на плака. Освен това пушенето намалява количеството кислород в кръвта, принуждавайки сърцето да работи по-усилено, което е предпоставка за сърдечно съдови заболявания. Важно е да се отбележи, че дори да сте пушили с години, отказът от цигарите значително ще подобри здравето на сърцето. Разбира се, това не е лесен процес, но все пак не е непостижимо.

Фактори за сърдечно-съдови заболявания – затлъстяването оказва влияние

Затлъстяването е друг притеснителен в световен мащаб фактор за сърдечно-съдови заболявания. Излишното телесно тегло, особено около корема често е причина за високо кръвно налягане и холестерол. Има отношение и към инсулиновата резистентност. Всичко това е предпоставка за сериозни сърдечно-съдови заболявания и повишен риск от инфаркт и инсулт. Важно е да поддържате здравословно тегло чрез комплексна стратегия включваща цялостна промяна в начина на живот. Започнете от балансираното хранене и по възможност „изхвърлете“ сладките и богати на мазнини храни, или образно казано – всичкия джънк фууд. Не забравяйте и за кардио упражненията, които са насочени най-вече за подобряване на сърдечно-съдовата система. Започнете бавно, с разходки, лек джогинг, плуване, след което може постепенно да увеличите интензивността на натоварване.

За сърдечно-съдовото здраве и намаляване на рисковите фактори се доверете на природен продукт

Наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® за намаляване на сърдечно-съдовия риск при хора с висок „лош“ холестерол. Продуктът е със 100% природен произход – съчетава висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Безспорно преимущество на продукта е, че докато понижава „лошия“ LDL холестерол той съдейства за повишаване на „добрия“ HDL холестерол. По този начин намалява опасността от развитие на атеросклероза и свързаните с нея усложнения. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне