лош холестерол

Лош холестерол – какво се случва с тялото ни?

Лош холестерол и добър холестерол, всъщност, какво е това? Внимавайте с него, защото не всеки е еднакъв. Основно има два вида холестерол, такъв с ниска плътност (LDL), познат още като “лош холестерол” и такъв, с висока плътност (HDL), познат като “добър холестерол”, но нека разберем повече по темата още сега.

Какво всъщност представлява лошия холестерол?

Може би знаете, че понижаването на холестерола е важно за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Но знаете ли, че има различни видове холестерол? И, че не всеки вид води до здравословни проблеми? Да, точно така. Когато лекарите препоръчват понижаване нивата на холестерол, те говорят за специфичен тип холестерол, а той е – LDL (лош холестерол). Но какво означава това и как да намалите неговото ниво, нека разберем още сега!

Тялото се нуждае от определено количество холестерол, за да функционира нормално. За да направи това, черният дроб произвежда т.нар. липопротеини, транспортиращи холестерола в тялото, които се състоят от мазнини и протеини, свързващите се с холестерола за транспортиране.

Защо холестеролът е „лош“?

Когато нивата на LDL холестерола станат твърде високи, започват да се образуват мастни отлагания по стените на артериите. С течение на времето, тези отлагания се превръщат в т.нар. плака, водеща до стесняване на артериите. Следователно, кръвта не може да тече през тях. А, тези стеснявания, увеличават вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания и усложнения като инфаркт, инсулт, хронични бъбречни заболявания, коронарна болест и високо кръвно налягане. Въпреки това, нека не забравяме, че тялото се нуждае и от малко количество “лош холестерол”, за да възстановява клетките, но какво е правилното количество? Нека разберем!

Какви са нормалните стойности на лошия холестерол?

При здрави хора, стойността на LDL холестерола обикновено варира между 100 и 129 mg на 10 литра кръв (mg/dL). А, за да се предотврати натрупването на плаки в артериите, стойността трябва да бъде между 50 и 70 mg/dL за хора с повишен риск. Съветваме да проверявате редовно нивото на LDL холестерола си, за да си гарантирате отлично здраве.

Как да намалите лошия холестерол без медикаменти?

Най-добрият начин за понижаване на LDL холестерола е чрез корекции в начина на живот, а това включва балансирана диета и упражнения, както и поддържане на нормално телесно тегло. Също, ако ограничите употребата на алкохол и тютюневи изделия, това ще се отрази благоприятно на холестерола.

Въпроси, които може би си задавате

Много хора се питат дали е необходимо да изследват нивата на лошия холестерол. Ние съветваме това да става на всеки 3 до 6 години чрез изследване на липидния профил, а за повече информация, може да се консултирате с вашия лекар.

Често се задава въпросът, дали се усеща нещо, когато лошият холестерол е висок. Всъщност, отговорът е категоричен – не, поради което съветваме и да се изследвате на време.

И още нещо – преди самия тест, позволено ли е да се приемат различни храни и напитки? Още един въпрос, който се среща често. Лекарите препоръчват да не ядете и пиете (нищо, освен вода) от 10 до 12 часа преди самия тест.

Природно решение при висок холестерол

Представяме ви Липибор / Lipibor® – изцяло натурално средство, предотвратяващо натрупването на плаки по кръвоносните съдове. В състава на продукта се съдържат висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета глюкан. Благодарение на тази комбинация, продуктът повишава необходимия добър холестерол и намалява опасността от поява на атеросклероза. Най-добри резултати се наблюдават при редовен прием на продукта, съчетан с промени в хранителния режим и двигателната активност на засегнатите. Продуктът е подходящ за употреба от диабетици, хора в напреднала възраст и такива с намалена чернодробна функция. Приема се по 1 капсула вечер, по време на вечеря или преди лягане. При необходимост може да се добави и 1 капсула на обяд. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на 8-12 седмици.

Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне