риск от атеросклероза

Замърсяване на въздуха – по-висок риск от атеросклероза

Според ново проучване замърсяването на въздуха се свързва с повишен риск от атеросклероза и други болести, засягащи сърдечно-съдовото здраве. Вижте повече информация по темата в следващите редове.

Повече за проучването

Излагането на замърсен от трафика въздух е свързано с повишен риск от редица дългосрочни физически и психически здравословни състояния, според ново проучване. Това е най-голямото изследване в световен мащаб, проведено върху над 364 000 души в Англия. Целта е да се провери дали мръсния въздух вреди на здравето в дългосрочен план. Резултатите от проучването, публикувано в списанието „Frontiers in Public Health“, показват, че високите нива на свързано с трафика замърсяване на въздуха – фини прахови частици (PM2.5) и азотен диоксид (NO2), повишават поне два здравни риска в дългосрочен план. Най-силните асоциации са наблюдавани за съпътстващи неврологични, респираторни, сърдечно-съдови и общи психични състояния като депресия и тревожност.

По-висок риск от атеросклероза и сърдечно-съдови събития

Доказано е, че замърсяването на въздуха ускорява атеросклерозата, което води до повишена честота на сърдечните заболявания и инфаркт. Артериосклерозата възниква, когато кръвоносните съдове (артериите), които транспортират кислород и хранителни вещества от сърцето към всички жизненоважни органи и тъкани, се удебеляват и втвърдяват, ограничавайки притока на кръв. В по-тежките случаи дори е възможно пълно запушване, което крие сериозен риск от сърдечно-съдови събития като инфаркт и инсулт. Здравите артерии са еластични и гъвкави. Въпреки това, стените на артериите могат да се втвърдят с течение на времето, поради висок холестерол, заседнал начин на живот, тютюнопушене и др. Към тези рискови фактори добавяме и замърсяването на въздуха, свързано с трафика.

През зимата опасността е по-голяма

Здравните експерти споделят, че през зимата рискът от сърдечно-съдови болести е по-голям поради ниските температури. Телата и сърцата ни трябва да „работят“ допълнително, за да поддържат здравословна телесна температура, когато градусите навън падат. Това допълнително натоварване може да бъде опасно за хората с недобра сърдечна функция, като се наблюдава скок в случаите на инфаркт, сърдечна недостатъчност и аритмия през хладния сезон. Рискът се подсилва от повишеното замърсяване на въздуха, вследствие на увеличения трафик, когато навън е студено. Специалистите по сърдечно-съдово здраве призовават рисковите групи да избягват излизане рано сутрин и късно вечер през зимата, когато температурите са най-ниски. Те съветват да се избягват и разходките в районите с натоварен трафик в час пик.

Природен продукт за здраво сърце и по-нисък риск от атеросклероза

Липибор / Lipibor® е високоефективна природна комбинация, предназначена за регулиране на липидния профил. Продуктът действа положително както върху триглицеридите, така и върху холестерола, като значително намалява сърдечно-съдовия риск. Способността му да понижава нивото на повишените мазнини в кръвта се дължи на оптималното количество екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) 10 mg
  • Ниацин (Niacin) 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg

Безспорното предимство на натуралния продукт е, че повишава „добрия“ HDL холестерол. Напълно безопасен е, като няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Подходящ е за продължителен прием. Продуктът е отлично допълнение към здравословния хранителен режим и повишената физическа активност. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне