сърдечно-съдовото здраве

Сърдечно-съдовото здраве – контролът е от значение!

Контролът на рисковите фактори е жизненоважен за запазване на сърдечно-съдовото здраве. Напомнянето идва от д-р Естер Мерино Ланса, специалист кардиолог в болница „Киронсалуд Сан Хосе“ в Мадрид. Като сърдечно-съдови рискови фактори тя посочва лош хранителен режим, ниска двигателна активност, неконтролирани захар в кръвта, кръвно налягане и нива на холестерол. И още – прекаляване с алкохол и тютюневи изделия, хроничен стрес, занемарено орално здраве.

Сърдечно-съдовото здраве – за важността на профилактиката

Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-значимите здравословни проблеми в света. Именно на тях се приписва основната причина за смъртност в световен мащаб. През 2020 г. цели 24,3% от смъртните случаи по света се дължат на проблеми и патологии на сърдечно-съдовата система.

„Трябва да се работи в посока превенция. Важно е хората с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания да бъдат информирани. В случай че проблемът е налице, би било добре да се назначи лечение под лекарско наблюдение. Освен предотвратяване на рецидив е нужно да се постигне пълно физическо, психическо и социално възстановяване на пациента“, коментира д-р Мерино Ланса. Тя информира, че във висок риск са хората с фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания. Опасността се повишава допълнително, ако те имат близкородствени роднини със сърдечни и съдови проблеми (родители, братя, сестри и др.). Както и при наличие на сърдечно-съдови инциденти преди 55-години при мъжете и преди 65 години при жените.

На уязвимите хора специалистката препоръчва да се консултират с лекар и да следват препоръките му

Д-р Мерино-Ланса обръща специално внимание на факта, че сърдечните и съдовите проблеми са еднакво и дори по-опасни за жените. Дава и обяснение за това. По думите ѝ има редица специфични фактори, които крият риск за сърдечното и съдовото здраве на представителките на нежния пол. Примери за такива фактори са гестационна хипертония, прееклампсия/еклампсия, гестационен диабет, преждевременно раждане, поликистозни яйчници или ранна менопауза (преди 40-годишна възраст).

Специалистката посочва еректилната дисфункция (импотентност) при мъжете като възможен предупредителен знак за сърдечно-съдово заболяване в бъдеще.

Природен продукт за чисти кръвоносни съдове и добро сърдечно-съдовото здраве

Наши експерти препоръчват Липибор / Lipibor® за профилактика на сърдечно-съдови заболявания (основно атеросклетоза и свързаните с нея усложнения).

Продуктът е със специално подбрана формула. Всяка капсула осигурява висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките действат в перфектен синхрон и понижават високия „лош“ LDL холестерол – един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови болести.

Безспорно преимущество на продукта е, че повишава „добрия“ HDL холестерол.

За оптимален ефект е желателен по-продължителен прием, повишаване на двигателната активност и подобряване на диетата.
Продуктът се предлага в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Цената е атрактивна!

borola
Споделяне