плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци за регулиране нивата на холестерол

В предходни публикации многократно сме споменавали най-полезните и най-вредни храни, които влияят на нивата на холестерол в кръвта. В сезона, в който изобилието от пресни плодове и зеленчуци е с цветовете на дъгата решихме да обърнем внимание и на тези от тях, които въздействат благоприятно на нивата на липидите в кръвта.

Плодове и зеленчуци, които влияят благоприятно на нивата на холестерол

Плодове и зеленчуци, съдържащи разтворими фибри

Присъствието на достатъчно количество източници на разтворими фибри в хранителния режим допринася за регулиране нивата на холестерол в кръвта. Особени са ползите от този вид фибри за понижаване нивата на лошия LDL холестерол.
Тези вещества възпрепятстват усвояването на холестерола в организма. В оптимални количества се съдържат в морковите, тиквата, зелето, включително в брюкселското зеле, както и в сладките картофи. Сред плодовете най-сигурни източници на разтворими фибри са круши, ябълки, цитрусови плодове, кайсии, сини сливи и смокини.

Плодове и зеленчуци със съдържание на витамин C

Полезното им действие се дължи на способността да предотвратят окисляването на холестерола. Освен цитрусовите плодове, които са известни като храните с най-високо съдържание на витамин C, той се съдържа и в къпините, кивито, ягоди, манго, ананас, броколи, брюкселско зеле, червени чушки и тиква.

Плодове и зеленчуци, богати на витамин Е

Този мощен природен антиоксидант е известен с многобройните си здравословни ползи, включително и за регулиране на липидите в кръвта. Той предотвратява наслояването на плака по вътрешните стени на артериите и предпазва мастната субстанция от оксидация.
Някои от най-добрите източници на витамин Е са тиква, спанак, пащърнак, спирулина и картофи. Сред плодовете с високо съдържание на витамин E спадат боровинки, къпини, киви, манго, праскови и папая.

Плодове и зеленчуци със съдържание на ниацин

Това вещество притежава огромни ползи за регулиране нивата на липиди в кръвта. Ниацинът, познат още като витамин B3, намалява производството на излишен холестерол от организма и спомага на тялото в регулиране на нивата му по естествен начин. Съдържа се най-вече в авокадото и в други зеленчуци като картофи, грах, аспержи, артишок, гъби, броколи, моркови и зелени чушки.

Трайно регулиране нивата на холестерол

За да се стигне до създаването на един продукт, обикновено се изучава действието на определени съставки. Така със съвместното участие на група от специалисти в областта се постига особено ефикасната комбинация от правилните съставки (ниацин, поликозанол и Бета-глюкан) в природния продукт Липибор / Lipibor®.

Липибор е изцяло безопасен и без странични ефекти заради липсата на вредни вещества в състава му. Всяка съставка поотделно способства за нормализиране на липидния профил, но трите заедно имат допълващ и взаимно усилващ ефект.

С Липибор успешно се предотвратява развитието на атеросклероза, тъй като освен че понижава лошия холестерол и регулира нивата на триглицеридите, също така стимулира естественото повишаване на добрия холестерол, от което пряко зависи трайното поддържане на нисък LDL холестерол.

borola
Споделяне