причини за сърдечни заболявания

Причини за сърдечни заболявания – еднакви при мъже и жени

Основните причини за сърдечни заболявания не се различават при мъжете и жените. Това установява първото голямо международно проучване по темата. Участници в него са не само хора от страни с високи доходи, а и такива от държави с ниски и средни доходи, където тези болести са най-разпространени. Резултатите от мащабното изследване са публикувани в авторитетното медицинско списание „Лансет“ (The Lancet).

Причини за сърдечни заболявания при мъже и жени – повече за изследването по въпроса

Учените оценяват рисковите фактори за заболявания на сърцето и съдовете. Включени са дори метаболитни (високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет), поведенчески (тютюнопушене, диета) и психосоциални (икономическа ситуация, депресия) причини.

Изследването е проведено сред 156 000 души на възраст между 35 и 70 години без история за сърдечно-съдови заболявания. Участниците са представители на 21 страни (с ниски, средни и високи доходи) от 5 континента. Състоянието им е проследявано средно 10 години.

Оказва се, че представителите и на двата пола споделят общи рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. „Причините за сърдечни и съдови болести в голямата си част са еднакви при мъжете и жените. Всичко това подчертава нуждата от прилагане на еднакви превантивни мерки към всички пациенти“. Коментарът е на един от главните автори на проучването Марян Уали-Атаей. Той е изследовател в Института за изследване на общественото здраве към университет „Макмастър“ и в болничната група „Хамилтън Хелт Сайънсис“ в гр. Хамилтън, Канада.

От данните става ясно, че жените (особено в по-млада възраст) са в по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания от мъжете

Хранителният режим обаче е по-скоро рисков фактор за болести на сърцето и съдовете при жените, а не толкова при мъжете. „Това е нещо ново, което изисква независимо потвърждения“. Думите са на кардиологът д-р Сали Юсуф. Той е изпълнителен директор на Института за изследване на общественото здраве, преподавател по медицина в университет „Маклмастър“ и съавтор на проучването.

Впечатление прави, че депресията и високият „лош“ LDL холестерол увеличават повече риска от сърдечни и съдови заболявания при мъжете.

Констатациите се отнасят както за хората в страните с висок и по-висок от средния доход, така и за тези от страни с нисък и по-нисък от средния доход.

Противодействие на една от основните причини за сърдечни заболявания – повишен „лош“ холестерол

Наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® за намаляване на сърдечно-съдовия риск при хора с висок „лош“ холестерол. Продуктът е съчетание от три доказани вещества с холестеролопонижаващо действие. Всяка капсула доставя на организма Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета глюкан (Beta Glucan) 300 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Безспорно преимущество на продукта е, че докато понижава „лошия“ LDL холестерол той съдейства за повишаване на „добрия“ HDL холестерол. По този начин понижава опасността от развитие на атеросклеротична болест (атеросклероза) и свързаните с нея усложнения.

Не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне