висок hdl

Висок HDL холестерол – помага в борбата с възпалението

Към многобройните ползи на висок HDL (добър) холестерол може да се добави още една – той бори възпалението. Това става ясно от публикувано в сп. Circulation изследване на учени от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

Висок HDL холестерол = по-нисък риск от сърдечно-съдови събития

Проучването включва 680 души (от които 70% мъже) на средна възраст 59 години. Всички те са от Нидерландия и са част от голямо популационно изследване, започнало през 1997 г. В началото на проучването доброволците са в добро здравословно състояние. Анализът на шведските учени е фокусиран върху лицата, които се сблъскват със сърдечно-съдови проблеми преди края на изследвания период. Това са общо 340 души, които са:

  • получили смъртоносен или несмъртоносен инфаркт
  • диагностицирани с исхемична болест на сърцето
  • се нуждаели от операция за отпушване на коронарните артерии

Участници в изследването са съпоставени с контролна група от 340 здрави лица.

И двете групи хора преминават редица изследвания.

Измерен е т.нар. противовъзпалителен капацитет. Това е способността на изолирани HDL частици да понижават възпалителния отговор на ендотелните клетки по стените на кръвоносните съдове.

Изследователите измерват също количеството на С-реактивен протеин в кръвта, който се използва като надежден маркер на възпаление в организма.

При анализа на резултатите учените забелязват, че…

  • противовъзпалителният капацитет на HDL е значително по-висок при здравите лица (31,6%) отколкото при сблъскалите се със сърдечно-съдови проблеми (27%)
  • връзката между противовъзпалителния капацитет и сърдечно-съдовите събития е независима от нивото на HDL холестерола и С-реактивния протеин
  • участниците са с 23% по-малък риск от сърдечно-съдово събитие през следващите 10 години при всяко 22% увеличение на способността на HDL частиците да потискат възпалението в ендотелните клетки
  • степента на защита от повишения противовъзпалителен капацитет на HDL, е по-голяма при жените, отколкото при мъжете

„Резултатите от нашето изследване показват, че натрупването на плаки в артериите има възпалителен компонент. И още, че HDL частиците са от клинично значение за прогнозиране на риска от сърдечно-съдови заболявания“. Това казва в заключение д-р Уве Тиедже от Каролинския институт.

За висок HDL холестерол и по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти специалистите у нас препоръчват…

Липибор / Lipibor® – доказан природен регулатор на холестерола, триглицеридите и останалите липиди в кръвта. Редовният му прием по 1 капсула дневно е свързан с по-малка опасност от сърдечно-съдови заболявания.

Способността на продукта да понижава триглицеридите и „лошия“ LDL холестерол и да повишава „добрия“ HDL холестерол се дължи на тройната му формула. Съставът му включва висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.
Продуктът може да се приема с холестеролопонижаващи лекарства (статини, фибрати). Напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне