статини коронавирус

Статини – понижават смъртността от коронавирус

Лечението със статини може да намали смъртността от коронавирус (COVID-19) с 20-25%. Това установява съвместно проучване на Центъра за биомедицински изследвания на диабет и свързаните с него метаболитни заболявания (CIBERDEM) към университета „Ровира и Виргили“ (URV) в Тарагона, Испания, и местния Институт за изследване на здравето „Пере Виргили“ (IISPV). Водещ автор на изследването е професорът по медицина Люис Масана. Резултатите са публикувани в European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Повече за изследването, което установява, че терапията със статини значително намалява смъртността при пациенти с коронавирус

Статините са често предписвани лекарствени средства за намаляване на високия холестерол в кръвта и понижаване на сърдечно-съдовия риск. Влиянието им върху развитието на коронавируса е обект на засилен дебат от страна на учените по света от началото на пандемията. В дискусията вземат участие и испанските изследователи. Те анализират данни от 2159 пациенти с коронавирус, настанени в 19 каталунски болници по време на първата вълна на пандемията между началото на март и началото на май 2020 г.

Мониторират близо 100 променливи данни, сред които пол, възраст, предишни заболявания, ниво на холестерол, еволюция на ковид инфекцията и начините за нейното лечение. Сравняват данните за броя на починалите пациенти с коронавирус, които са приемали статини, с данните по същия показател на хората, които не са приемали статини. Оценяват ефекта от продължаването и спиране на статиновата терапия при постъпване в болница. „Групирахме пациентите така че да са сравними по пол, възраст и предишни заболявания“, разяснява проф. Масана.

Заключения от изследването

Сравнителният анализ на данните сочи, че:

  • приемът на статини намалява смъртността от коронавирус с до 19,8%
  • продължаването на статиновата терапия по време на хоспитализацията води до намаляване на смъртните случаи с до 25%

Всичко това дава основание на проф. Масана и неговия екип да заключат, че лечението със статини не само че не влошава хода на ковид инфекцията, а и намалява смъртността при пациентите.

Като изхождат от данните от проучването на испанските си колеги, наши специалисти препоръчват да не се прекъсва преждевременно терапията със статини при пациенти с коронавирус

В случай на индивидуална непоносимост към холестерол понижаващите лекарства и по лекарска преценка може да се използва Липибор / Lipibor® за регулиране на холестерола в кръвта. Този 100% естествен продукт е аналог на статините. Напълно безопасен е и няма странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Положителното му въздействие върху мастните субстанции в кръвта (холестерол и триглицериди) се дължи на активните вещества, които съдържа – поликозанол 10 mg, ниацин 10 mg и бета глюкан 300 mg. Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си.

Освен че понижава лошия и общия холестерол, и повишава добрия, продуктът предпазва от развитие на атеросклероза и намалява слепването на тромбоцитите. За постигане на оптимални резултати се препоръчва по продължителен прием в комбинация със здравословен хранителен режим и повишена двигателна активност.

borola
Споделяне