храни за повишаване на hdl

Храни за повишаване на HDL холестерол – изберете тези!

Консумацията на дадени храни за повишаване на HDL холестерола ще ви помогне да намалите нивата на „лошия” холестерол и да подобрите здравето си! Ето кои да изберете:

Авокадо

Екзотичният плод авокадо е отличен източник на мононенаситени мастни киселини и фибри. Те повишават стойностите на HDL (добрия) холестерол и понижават лошия. Проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация, твърди, че консумацията на едно авокадо дневно е свързана с намаляване на холестерола с 13.5 mg/dL. Това обаче, е възможно при спазване на диета с умерено съдържание на мазнини.

Храни за повишаване на HDL холестерола, богати на антиоксиданти

Изследвания показват, че употребата на храни, съдържащи антиоксиданти, повишава нивата на добрия холестерол и намалява триглицеридите. Това не е единствената полза от диетата, богата на антиоксиданти. Тези вещества подкрепят сърцето и цялата сърдечно-съдова система. За да се възползвате от ефектите им, ежедневно консумирайте портокали, лимони, грозде, горски плодове, спанак, чушки и цвекло.

Мазни риби

Мазните риби са препоръчителни за консумация от хората с висок холестерол. Това е така поради свойството им да увеличават размерите на частиците HDL холестерол. Този ефект спомага за по-добър транспорт на мастната субстанция в организма. Освен това, консумацията на този вид риби има противовъзпалителен ефект и редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания. Сред най-полезните мазни риби са сьомгата, пъстървата и херингата.

Фурми

Фурмите са идеална опция за тези, които имат излишни килограми и висок холестерол. От една страна, фурмите са сладко изкушение без съдържание на добавена захар. От друга страна, са незаменим източник на фибри, витамини и минерали, който повишава HDL холестерола. Консумацията на фурми има и много варианти. Можете направо да ги похапвате, да ги добавите към печива или домашно приготвени здравословни барчета с ядки.

Храни за повишаване на HDL холестерола, съдържащи ниацин и бета глюкан

Ниацинът (витамин B3) и бета глюканът са естествени вещества, които повлияват холестерола, като повишават нивата на добрия и понижават лошия. Те са природна алтернатива на използваните медикаменти статини и важен елемент, присъстващ в диетите и терапиите срещу висок холестерол. Сред храните, съдържащи ниацин и бета глюкан, са овесените ядки, зърнените храни, пилешките гърди, гъбите кримини и марулята ромен.

Усилване на ефекта на изброените храни за повишаване на HDL холестерола

Спазването на диета е основен способ за повишаване на добрия холестерол, намаляване на лошия такъв и подобряване на цялостното здравословно състояние. Но само здравословно хранене не е достатъчно за постигане на желания ефект. Хранителният режим трябва да бъде подкрепен и от средство, което налага мощен контрол над холестерола и триглицеридите. Такова средство ще откриете в лицето на Липибор / Lipibor®. Продуктът представлява комбинация от три природни вещества с допълващ се ефект – ниацин, поликозанол и бета глюкан. Действа в няколко основни направления:

  • повишава HDL холестерола
  • намалява общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите
  • понижава тромбоцитната агрегация
  • предпазва от развитие на атеросклероза
  • оказва имуномодулиращ ефект

Препоръчителната дозировка е 1 капсула дневно преди лягане. При необходимост тя може да се увеличи до 2 капсули на ден, по 1 на обед и вечер. Продуктът може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и с чернодробни заболявания.

borola
Споделяне