триглицериди

Прилики и разлики между триглицеридите и холестерола

Оказва се, че повечето хора почти не правят разлика между два от най-важните липиди в кръвта – триглицеридите и холестерола. Това донякъде е разбираемо предвид факта, че тези мастни субстанции имат известно структурно сходство и високите им нива в организма са предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза. Както ще стане ясно от настоящата статия обаче, разликите помежду им са отчетливи. След като ги узнаете, ще си спестите често срещаните недоразумения, водещи до масовото бъркане на понятията.

Кое е общото между триглицеридите и холестерола?

И триглицеридите, и холестеролът са вещества, които не се разтварят в кръвта. Те циркулират в кръвоносните съдове, но не могат да се движат самостоятелно. Пренасянето им в артериите, вените и капилярите става с помощта на микроскопични частици, наречени липопротеини. Ето защо триглицеридите са известни и като липопротеини с много ниска плътност. Дефиницията силно наподобява тази на “лошия” холестерол, която гласи, че той е липопротеин с ниска плътност.

Освен това при прием на повече мазнини от необходимото и двете субстанции се натрупват в кръвта, водят до образуване на плаки в артериалните стени, стесняват просвета на кръвоносните съдове и увеличават риска от появата на сърдечно-съдови заболявания. Завишеното количество триглицериди усилва негативния ефект, който LDL холестеролът оказва на организма, и спомага за удебеляването и втвърдяването на артериалните стени.

Нивото на триглицеридите в кръвната плазма се установява посредством същото кръвно изследване (липиден профил), което показва и равнището на холестерола. Препоръчително е то да се прави на гладно рано сутрин. Разчитането на резултатите също е идентично – колкото по-завишени са триглицеридите и холестерола в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Кои са основните разлики между триглицеридите и холестерола?

Същностното различие между триглицеридите и холестерола се крие в техния произход и функция. Триглицеридите са основната част от мазнините, които се приемат с храната, и са главен източник на енергия на организма. Холестеролът, от своя страна, е бяло мазно вещество, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и е градивен материал на клетки и хормони.

Превенция и лечение при висок холестерол и триглицериди

От първостепенно значение за намаляване нивото на високия холестерол и триглицеридите е придържането към здравословен режим на хранене и повишената двигателна активност. За максимален ефект е наложителен и приемът на природни средства. Липибор / Lipibor® е специално разработена комбинация от три натурални съставки – поликозанол, ниацин и бета-глюкан, които оказват положителен ефект върху контрола на холестерола и триглицеридите 6-8 до 12 седмици след началото на терапията.

borola
Споделяне