ldl над нормата

LDL над нормата – виновникът за сърдечно-съдови болести

LDL над нормата стои в основата на развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) при хора без тежки придружаващи заболявания и рискови фактори. Това става ясно от проучване на Испанския национален център за сърдечно-съдови изследвания (CNIC). Резултатите са публикувани в Journal of American College of Cardiology (рецензирано медицинско списание на Американския колеж по кардиология). Вижте подробностите в следващите редове.

LDL над нормата като основен предиктор за поява на сърдечно-съдови заболявания в средна възраст

Изследването на испанските учени се основава на субанализ на данните от проучването PESA, което се фокусира върху прогресията на ранната субклинична атеросклероза. Изследователите се стремят да открият предиктори за развитието на субклинична атеросклероза при пациенти без рискови фактори за ССЗ. За целта изследват и анализират 1779 пациенти в добро здраве, участвали в проучването PESA. Извършват необходимите медицински, биометрични и аналитични изследвания. Проследяват начина на живот на лицата. При сравнителния анализ на данните учените установяват, че наред с възрастта и пола LDL холестеролът е сред рисковите фактори с най-голямо значение за развитие на сърдечно-съдови болести. „Открихме независима връзка между високия LDL холестерол и субклиничните прояви на атеросклероза. Дори при лица с нормални стойности на кръвно налягане, глюкоза в кръвта и общ холестерол“. Това казва Хавиер Санс, който е член на екипа.

Изследването сочи още, че…

Атеросклеротичните плаки се отлагат и по стените на артериите при хора със стойности на LDL холестерол, считани за нормални. „Мастните плаки по съдовете се натрупват по артериалните стени при 50% от хората на възраст между 40-55 години. Голям процент от засегнатите лица не пушат, нямат хипертония, диабет или дислипидемия (абнормно количество липиди в кръвта)“. Това са думи на д-р Летисия Фернандес-Фриера, главен автор на изследването. Тя смята, че откритието ще подпомогне първичната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в средната възраст.

Никога повече LDL над нормата и висок сърдечно-съдов риск с…

Липибор / Lipibor® – естествен регулатор на липидите (мазниите) в кръвта. Продуктът представлява високоефективна комбинация от природни съставки (поликозанол, ниацин и бета глюкан), които доказано нормализират нивата на холестерола и триглицеридите. Приеман редовно и продължително по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане продуктът:

В допълнение продуктът действа като тромбоцитен антиагрегант и имуномодулатор. Понижава тромбоцитната агрегация както при здрави хора, така и при такива с висок холестерол.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и лица с понижена чернодробна функция.

Продуктът е наличен в аптеките в страната. Може да се поръча и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне