дислипидемия последствия

Дислипидемия – същност и последствия за организма

Дислипидемия е проблем на новото време, чието неглижиране може да доведе до тежки последствия. Преди да разкрием какви са реалните опасности за здравето и как да се предотвратят, ще припомним какво е дислипидемия и какви са причините за развитието ѝ.

Дислипидемия – същност и предизвикващи фактори

С термина „дислипидемия“ се означава състояние, при което има отклонение в стойностите на мастните вещества в кръвта (холестеролът и триглицеридите).

Дислипидемията може да има наследствен характер, но най-често е резултат от лош начин на живот. За състоянието допринасят главно:

  • обездвижването
  • прекомерната консумация на транс- и хидрогенирани мазнини
  • завишен прием на захар
  • хронична липса на фибри в диетата
  • тютюнопушенето
  • злоупотребата с алкохол

Дислипидемията може да възникне и на фона на диабет, бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, генетични нарушения.

Основните негативни последствия за здравето от дислипидемия

Атеросклероза

Високият холестерол в кръвта повишава риска от атеросклероза –прогресиращо заболяване, при което се отлагат мастни вещества (плаки) във вътрешния слой на артериите. С течение на времето артериалните стени се удебеляват и притокът на кислород и хранителни вещества към органите намалява. Това може да доведе до сериозни здравословни проблем и дори смърт.

Инфаркт и инсулт – едни от най-тежките последствия на дислипидемия

Комбинацията от висок холестерол и други рискови фактори като тютюнопушене, високо кръвно и диабет е особено опасна за здравето. Причината е, че така значително се увеличава сърдечно-съдовият риск. Казано по-друг начин, повишава се опасността от инфаркт и инсулт.

Остър панкреатит

Силно завишените триглицеридите (над 1000 mg/dl) могат да доведат до възпаление на панкреаса. Острата болка в горната лява част на стомаха e един от най-явните сигнали за остър панкреатит.

Начини за избягване на посочените тежки последствия от дислипидемия

За да се предотврати здравният риск, е необходимо да се:

  • следва здравословен и балансиран режим на хранене, като се акцентира на консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения и източници на моно- и полинаситени мазнини
  • повиши двигателната активност съобразно състоянието и възможностите
  • поддържа здравословно тегло
  • приема висококачествен природен продукт за регулиране на липидите в кръвта

Липибор / Lipibor® e натуралното решение за връщане на холестерола и триглицеридите в норма. Той поддържа мазнините в кръвта в норма благодарение на уникалната си формула.

Всяка капсула на Липобор съчетава в едно силата на три доказани природни съставки, регулиращи липидните нива в кръвта – Ниацин, Поликозанол и Бета-глюкан. Те взаимно допълват и усилват своя ефект. Резултатът е по-нисък общ холестерол (LDL и VLDL) и триглицериди. Това обаче не е всичко! Липибор доказано повишава добрия холестерл (HDL) и така намалява сърдечно-съдовия риск.
Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием.

borola
Споделяне