hdl стойности

Високите стойности на HDL холестерол пазят от ковид

Поддържането на здравословно тегло и високи стойности на „добър“ HDL холестерол може да намали риска от коронавирус (COVID-19). Това показва проучване на изследователи от Медицинския факултет на университета в Мериленд (САЩ). Резултатите са публикувани в сп. PLOS One.

Повече за проучването, което установява, че нормалното тегло и високият HDL холестерол понижават опасността от ковид

За целите на своето изследване учените използват данни от британската биобанка на 500 000 доброволци над 40-годишна възраст. Анализират здравните фактори при хората с положителен тест за коронавирус и ги сравняват с тези при хората с отрицателен тест. Именно по този начин установяват, че метаболитните нарушения като диабет и затлъстяване увеличават риска от ковид. А високият добър холестерол и нормалният индекс на телесна маса (ИТМ) – понижават опасността от инфекцията.

„По всичко изглежда, че някои кардиометаболитни фактори намаляват риска от заразяване с коронавирус, докато други го повишават. Тези статистически асоциации показват значението на правилно функциониращата имунна система за защита от ковид-19“, отбелязват експертите.
Направеното откритие дава на учените основание да препоръчат набор от мерки за ограничаване на заболеваемостта от коронавирус. „Налагането на контрол на телесното тегло и повишаването на HDL холестерола са ключови фактори за предпазване от ковид в условията на повишена заболеваемост“. Казват с увереност експертите.

Мерките за регулиране на теглото и постигане на по-високи стойности на „добрия“ HDL холестерол действат като щит срещу коронавирус

С оглед на това специалистите напомнят да се:

 • включват повече сезонни плодове и зеленчуци в ежедневното меню
 • приемат полезни мазнини
 • консумират пълнозърнести храни
 • увеличи консумацията на по-мазни риби, тъй като омега-3 киселините в тях възвръщат баланса между добрия и лошия холестерол
 • замени червеното месо с птиче
 • дава нужната почивка на организма
 • приема достатъчно количество вода
 • спортува умерено и редовно или да се повиши двигателната активност

Природното средство за по-високи стойности на „добрия“ HDL холестерол

Все повече специалисти у нас препоръчват Липибор / Lipibor® като средство на първи избор за естествено регулиране на липидите в кръвта.

Продуктът по напълно безопасен начин повишава „добрия“ HDL холестерол и понижава „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. Всичко това е възможно благодарение на рационалната комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти на:

 • Поликозанол (Policosanol) 10 mg
 • Ниацин (Niacin) 10 mg
 • Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg

Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.
Допълнителната полза от редовния прием на продукта е:

Продуктът е наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне