коронарна артериална болест

Коронарна артериална болест и нездравословно хранене

Високият прием на рафинирани зърнени храни е свързан с повишен риск от преждевременна коронарна артериална болест. Това става ясно от изследване на ирански учени.

Преди да продължим с подробностите, ще изясним някои понятия и дефиниции.

Рафинирани зърнени храни са зърнени култури, от които са отстранени влакнестите и хранителните части.

Коронарната артериална болест представлява увреждане на артериите. Проблемът е налице, когато една или повече коронарни артерии са частично запушени от атеросклеротични плаки. За преждевременното му възникване се говори, когато засяга мъже под 55 г. и жени под 65 г.

Повече за връзката между рафинирани храни и коронарна артериална болест

Проучването е проведено сред 2099 души от цял Иран с преждевременна коронарна болест, на които е извършена коронарна ангиография.

Тук отваряме една скоба, че коронарна ангиография (коронарография) е метод на изобразяване на коронарните артерии на сърцето чрез вкарване на контрастно вещество в тях. Счита се за златен стандарт в диагностиката на съдовото заболяване.

В изследваната група влизат 1369 пациенти с болест на коронарните артерии, а в контролната – 1168 с нормални коронарни артерии.

Участниците попълват въпросник. Той позволява на учените да оценят връзката между приема на рафинирани и пълнозърнести храни, и риска от преждевременна коронарна болест при хора без диагноза за сърдечно заболяване.

След като вземат предвид фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, изследователите правят интересно заключение

Оказва се, че рафинираните зърнени храни повишават риска от коронарна болест, а пълнозърнестите храни го намаляват.

„Хранене с преобладаващ прием на рафинирани зърнени храни наподобява на това с нездравословни захари и вредни мазнини. Много са факторите, поради които човек може да предпочита рафинирани зърнени храни пред пълнозърнести. Едни от най-важните са икономическото състояние, доходите, работата, образованието, културата, възрастта“. Това коментира накрая водещият автор Мохамад Амин Кхаджави Гаскарей от Института за сърдечно-съдови изследвания към Медицинския университет в гр. Исфахан.

Природата има решение при висок риск от коронарна артериална болест

Специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor® на хората в риск от коронарна болест. Продуктът е комбинация от висококачествени екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Мощната сила на съставките помага за намаляване на сърдечно-съдовия риск.

Приемът допринася за понижаване на опасните липиди в кръвта (LDL холестерол и триглицериди) и за повишаване на добрите (HDL холестерол).

За максимална ефективност е желателно продуктът да се приема продължително време като допълнение към здравословно хранене и подходящ спорт.

Дозировката е по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. При необходимост може да се добави още 1 капсула на обяд.

Няма противопоказания за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне