вредни мазнини

Вредни мазнини, които повишават холестерола

Съвременният начин на живот и вредните хранителни навици се обуславят с все по-широко разпространени случаи на висок холестерол и високи нива на триглицериди. Малко хора проявяват желание и инициатива за ограничаване на вредните храни в диетата, но всеки се плаши от фразата „висок холестерол“.
Лошото е, че високите нива на липиди в кръвта се свързват най-вече с повишен риск от сърдечни проблеми. Но когато човек е информиран и е наясно как успешно да се справи с този проблем, е възможно с необходимите усилия да постигне нормални стойности на холестерол в кръвта.

Кои са вредните мазнини, които повишават холестерола?

Съществуват много митове и погрешни схващания за различните видове мазнини и тяхното въздействие върху здравословното състояние.
Що се отнася до здравето, човек трябва да е много внимателен относно избора на източници на мазнини, ако иска да поддържа нивата на холестерола в норма.

Транс мазнини

От всички видове мазнини, тези са най-опасни! Вредят най-вече на сърдечно-съдовата система и специалистите са единодушни, че една от негативните последици при консумацията им са повишените нива на липиди в кръвта. Други не по-малко обезпокоителни изследвания установяват взаимозависимост между консумацията на транс мазнини и затлъстяването.
За голямо съжаление този вид мазнини се съдържат в почти всички пакетирани храни и най-лошото е, че повишават нивата на лошия LDL холестерол. Освен това понижават нивата на добрия HDL холестерол и същевременно повишават триглицеридите в кръвта. Това са сериозни предпоставки за атеросклероза и сърдечни проблеми.

Наситени мазнини

„Диета за понижаване на холестерола“ и „наситени мазнини“ са две несъвместими понятия! За разлика от транс мазнините обаче, те повишават лошия холестерол, но не оказват въздействие върху добрия.
Друга разлика от транс мазнините е, че в малки количества наситените мазнини не предизвикват сериозно завишаване на нивата на холестерола. Когато се консумират в умерени количества и се избягват всички вредни източници на транс мазнини и хидрогенирани растителни масла, не се предвижда негативна тенденция за повишаване на холестерола.

Природна алтернатива за нормални нива на холестерол

Отклоненията в нивата на липопротеините създават различни здравословни рискове, затова е важно да се следят нивата им и да се предприемат навременни мерки за регулирането им. Освен да се избягват вредните източници на мазнини, като допълнение е подходящ приема на Липибор / Lipibor® – една природна алтернатива на медикаментите за нормализиране на холестерола.
Липибор представлява качествен тромбоцитен антиагрегант с натурални съставки, но с достатъчно висока ефективност. Трите активни съставки са поликозанол, ниацин и Бета-глюкан – всяка от които допринася за нормализиране на показателите на липопротеини в кръвта.

borola
Споделяне