рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания

Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания

Повечето хора знаят, че рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания са високо кръвно налягане, тютюнопушене, повишен холестерол и наднормено тегло. Въпреки това, много от преживелите инфаркт, нямат нито една от тези традиционни предпоставки. Изследванията показват, че състояния като подагра, псориазис, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит също са рискови фактори за сърдечни заболявания. Общото между тях е хронично възпаление.
Всъщност някои изследователи са започнали да преформулират сърдечно-съдовите заболявания като хронично възпалително заболяване на артериите или атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. Атеросклерозата се характеризира с натрупване на мастни плаки по стените на артериите, като в резултат те са втвърдени и са с намалена еластичност.

Развитие на атеросклероза

Смята се, че първият етап от развитието на атеросклерозата е някаква форма на увреждане на ендотела (вътрешният слой на кръвоносните съдове). Причина за това може да бъдат повишените нива на холестерол, по-конкретно на липопротеините с ниска плътност (LDL), наричан още „лош холестерол“.

Натрупването на мастни плаки обикновено започва постепенно още на млада възраст. Този процес на увреждане на ендотелните клетки, инфилтрация на бели кръвни клетки и хронично възпаление може да продължи безшумно през годините, което в крайна сметка води до натрупване на плаки в артериите. Това може също да обясни защо хората, които страдат от хронични възпалителни състояния, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Продължителното възпаление на артериите, захранващи сърцето и мозъка, в крайна сметка може да доведе до инфаркти и инсулти. Тъй като тези хронични инфламаторни процеси протичат тихо, много пациенти без традиционни рискови фактори за сърдечни заболявания не подозират, че са изложени на повишен риск.

Рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания – възпалението

За щастие, има начин да се измери възпалението в тялото. Една от опциите е да се отчетат нивата на високочувствителен c-реактивен протеин (CRP) посредством кръвен тест. Дългосрочно повишените стойности на CRP, както и на LDL холестерола, са свързани и с по-висок риск от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, според нови проучвания.

За щастие е възможно да намалим възпалението в тялото, без да прибягваме до лекарства. Можем да мислим за всичко, което правим в живота си, като за провъзпалително или противовъзпалително. Пушенето е провъзпалително, тъй като токсините в цигарите дразнят тялото. Високите нива на холестерол в кръвта и диетата, богата на преработени храни, също могат да доведат до хронично възпаление на нашите артерии. Обратно, диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и мазна риба, се смята за противовъзпалителна.

Упражненията също намаляват нивата на възпаление в тялото. Затлъстяването от друга страна е рисков фактор за хронична инфламация в организма. Също така е важно да се поддържа здравословно кръвно налягане, холестерол и индекс на телесна маса – традиционните маркери за риск от сърдечни заболявания. Посредством тези противовъзпалителни избори в ежедневието всеки има шанс да намали риска от кардиоваскуларни заболявания или да забави прогресията им.

За сърдечно-съдовото здраве се грижи и този природен продукт

Наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® за намаляване на сърдечно-съдовия риск при хора с висок „лош“ холестерол. Продуктът е съчетание от три доказани вещества с холестеролопонижаващо действие. Всяка капсула доставя на организма Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета глюкан (Beta Glucan) 300 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Безспорно преимущество на продукта е, че докато понижава „лошия“ LDL холестерол той съдейства за повишаване на „добрия“ HDL холестерол. По този начин понижава опасността от развитие на атеросклероза и свързаните с нея усложнения. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне