болест на артериалните кръвоносни съдове

Болест на артериалните кръвоносни съдове – нещо любопитно!

Едва ли сте очаквали, че кафявите мечки могат да помогнат в борбата с хроничната болест на артериалните кръвоносни съдове (атеросклероза). Защо точно те ли? Защото, въпреки че плазмените им нива на холестерол са 2 пъти по-високи от тези при хората, те не развиват заболяването. Ново изследване, публикувано в сп. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis на Испанското дружество по атеросклероза (SEA), разкрива повече по темата.

Болест на артериалните кръвоносни съдове

Благодарение на сътрудничеството си с фондация The Scandinavian Brown Bear Research Project (SBP) испанските изследователи имат достъп до плазмени проби от 10 кафяви мечки. Част от мечките спят зимен сън, друга – не.
Пробите от животните са сравнени с тези на 14 души в добро здравословно състояние. „Анализирахме липопротеините с ниска (LDL) и висока (HDL) плътност при мечките и хората. Сравнихме способността на нископлътните липопротеини да се прикрепят към артериалните стени и да формират опасните плаки, които предизвикват сърдечно-съдови болести и атеросклероза. Това, което установихме, е, че „лошите“ липопротеини при мечките имат много по-малка прикрепяща способност към артериалната стена, отколкото при хората“. Информацията идва от Ева Хърт-Камехо, една от авторките на изследването. Тя подозира, че нещо в състава на мечите липопротеини с ниска плътност възпрепятства прикрепянето им към стените на артериите.

Тайната може да е в размера

„Според мен и колегите ми големият размер на нископлътните липопротеини при мечките е една от възможните причини те да не се прикрепят към артериалните стени. Все пак е известно, че колкото по-голям е един липопротеин, толкова по-ниска е неговата прикрепяща способност към стените на артериите“, уточнява Хърт-Камехо.

Изследователите обаче подозират и други причини за привилегированото положение на мечките. Такива са съставът на липопротеините с ниска плътност, структурата на артериите и артериалното налягане. Тепърва предстои това да бъде проверено.

Учените са обнадеждени, че резултатите ще помогнат за разработване на нови терапии в полза на човешкото здраве.

Нещо изпитано срещу болест на артериалните кръвоносни съдове

Утвърдени наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® в борбата срещу хроничното заболяване на артериите. Това е изцяло природен продукт, който поддържа здравословни нива на холестерола и триглицеридите (други мастни субстанции в кръвта).

Благоприятният ефект се дължи на допълващото влияние на 3 активни съставки – поликозанол, ниацин и бета глюкан. Всички те имат изключително благоприятстващо действие за намаляването на „лошия“ LDL, и повишаване на „добрия“ HDL холестерол.

Резултатът е по-нисък риск от атеросклероза и свързаните с нея усложнения.

За постигане на оптимални резултати е желателно продуктът да се прилага като помощно средство към промяната в храненето и начина на живот.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Поносимостта е добра дори при продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне