триглицеридите

Триглицеридите – с важна роля в появата на атеросклероза

Нивото на триглицеридите е от особено важно значение за развитието на атеросклероза. Заключението е на учени от Националния център за сърдечно-съдови изследвания „Карлос Трети“ (CNIC) в Мадрид, Испания. Това е водещ международен изследователски център, фокусиран върху здравето на сърцето, сърдечните заболявания и грижата за пациентите. Резултатите са публикувани в Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Изследването е първото, което доказва, че триглицеридите имат толкова съществена роля в развитието на атеросклероза

Учените за пръв път установяват, че излишъкът от триглицериди в кръвта е свързан с изява на субклинична атеросклероза и съдово възпаление. Тук отваряме скоба, че субклиничната атеросклероза е латентна форма на атеросклерозата.

Атеросклерозата пък е състояние, при което вътрешните слоеве на артериалната стена се удебеляват и втвърдяват следствие на отлагания на мазнини. То може да доведе до сериозни здравословни проблеми, в това число инфаркт на миокарда, инсулт и дори смърт.

Изследователите откриват още, че в рисковата група от поява на субклинична атеросклероза попадат:

  • лица с нисък до умерен сърдечно-съдов риск (болшинството от хората по света)
  • лица с нормални нива на „лошия“ LDL холестерол

Въз основа на всичко това учените стигат до заключението, че:

  • високите триглицериди са също толкова важен определящ фактор за сърдечно-съдовия риск (ССР), колкото и високият холестерол

Откритието е революционно, тъй като преобръща представите за произхода на атеросклерозата

„Наличните доказателства подкрепят водещата роля на серумните триглицериди в генезиса на хроничното възпалително заболяване“, казват учените.

Изследователите анализират връзката между триглицеридните нива и бавното и безшумно увеличаване на атеросклеротичните плаки в различни съдови територии. За целта използват данни от проучването Прогресия и ранно откриване на субклинична атеросклерозата (PESA), проведено в Испания.

„Има ясно изразена връзка между високите стойности на триглицериди и появата на субклинична атеросклероза“, категорични са учените. Ето защо призивът им е да се вземат мерки за задържане нивото на триглицериди в кръвта в норма.

За поддържане на здравословни нива на триглицеридите, специалистите у нас препоръчват…

Липибор / Lipibor® – високоефективна комбинация от природни съставки, предназначена за регулиране на липидите в кръвта. Продуктът оказва положителен ефект както върху триглицериди, така и върху холестерол, като значително намалява сърдечно-съдовия риск. Способността му да понижава нивото на повишените мазнини в кръвта се дължи на оптималното количество екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) 10 mg
  • Ниацин (Niacin) 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg

Безспорното преимущество на продукта е, че повишава „добрия“ HDL холестерол. Няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Прекрасно допълнение е към здравословния хранителен режим и повишената физическа активност. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне