заболяване на артериите

Заболяване на артериите (атеросклероза) и връзката с мозъка

При хроничното заболяване на артериите (атеросклероза) мозъка и артериите си обменят нервни сигнали, което свидетелства за тясната връзка между тях. Това установяват за пръв път учени от Мюнхенския университет „Людвиг и Максимилиан“ (LMU) в германската провинция Бавария. Резултатите от проведеното от тях проучване са публикувани в авторитетното научно списание Nature.

Заболяване на артериите и ролята на мозъка

Много учени по света изучават атеросклерозата. Те обаче се концентрират основно върху атеросклеротичните плаки, холестеролните отлагания, фиброзната тъкан и имунните клетки във вътрешността на артериите. „През последните десетилетия никой не си е задавал въпроса дали има пряка връзка между артериите и мозъка. Най-очевидната причина за това е, че атеросклеротичните плаки не са инервирани“, казва Сараджо Моханта, един от водещите автори на изследването.

Тук е мястото да кажем, че стените на артериите са изградени от три слоя – вътрешен, среден и външен. Атеросклеротичните плаки се отлагат по вътрешната повърхност и не са снабдени с нерви – факт, известен отдавна. „Именно заради това на никого не му е хрумнало да изследва дали периферната нервна система е свързана с артериите при атеросклероза“. Пояснението е на Андреас Хабенихт, друг от авторите на проучването. От 2004 г. той и колегите му изучават външната стена на артериите при пациенти с атеросклероза.

Атеросклерозата е нещо много повече от отлагане на плаки върху вътрешната повърхност на артериите

„Когато говорим за атеросклероза, трябва да знаем, че става въпрос по-скоро за хронично възпалително заболяване, което засяга цялата артерия. В този ред на мисли външният артериален слой е от ключово значение за нашето откритие“, подчертава Моханта.

Периферната нервна система реагира на възпалението при атеросклероза.

Научният екип констатира, че рецепторите във външния слой на съдовете „разпознават“ причините за възпалението. Те установяват къде се намират плаките и точно къде е възпалението на съдовете. Впоследствие преобразуват възпалителните сигнали в електрически. Чрез нервите тези електрическите сигнали достигат до мозъка, който изпраща сигнал за тревога към възпаления кръвоносен съд. Това само влошава възпалението, а оттам и атеросклерозата.

Учените са обнадеждени, че:

  • неизвестната досега връзка между артериите и мозъка може да е от огромно значение за по-доброто разбиране на атеросклеротичното съдово заболяване

„Надяваме се в бъдеще вече да можем да лекуваме причините за атеросклерозата“, казва Моханта.

В борбата срещу заболяване на артериите у нас помага…

Липибор / Lipibor® – изцяло природен продукт, създаден да поддържа здравословни нива на холестерола и триглицеридите (други мастни субстанции в кръвта). Благодарение на рационалната комбинация от поликозанол 10 mg, ниацин 10 mg и бета-глюкан 300 mg приемът му помага за:

  • регулиране на липидите (мазнините) в кръвта
  • понижаване на сърдечно-съдовия риск

За постигане на оптимални резултати е препоръчително продуктът да се прилага като помощно средство към промяната в храненето и начина на живот.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Поносимостта е добра дори при продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне