високи кръвни липиди

Високи кръвни липиди и риск от Алцхаймер

Ново проучване разглежда наличието на високи кръвни липиди като нов потенциален рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Изследването, публикувано в Neurology, използва електронните здравни досиета на 11 571 лица в окръг Олмстед, Минесота, от 2006 до 2018 г. Нито един от участниците не е бил диагностициран с болестта на Алцхаймер в началото на проучването. Крайните резултати показват, че участниците с най-големи колебания в холестерола за 13 години са имали 19% по-висока честота на Алцхаймер. Предполага се, че тази зависимост е свързана с възпалението на кръвоносните съдове, което възниква при високи стойности на липидите.

Повече за проучването

За целите на проучването изследователите анализират четири показатели от липидния профил: общ холестерол, триглицериди, липопротеини с ниска плътност (LDL холестерол) и липопротеини с висока плътност (HDL холестерол). Колебанията в нивата на триглицеридите също са свързани с по-висок риск от Алцхаймер. Участниците в проучването с най-голяма флуктуация на триглицеридите са имали 23% по-висок риск от развитие на болестта.

Здравето на сърцето и мозъка са тясно свързани, но са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере зависимостта между нивата на холестерола, променливостта и прогресията на болестта на Алцхаймер. Колебанията на холестерола могат да повлияят отрицателно на съдовото здраве, включително на кръвоносните съдове в мозъка. Това допринася за повишен риск от развитие на когнитивен спад и деменция, включително болестта на Алцхаймер. Ендотелната дисфункция може да повлияе негативно на церебралния кръвен поток и да увеличи риска от когнитивно увреждане и Алцхаймер в по-късен етап от живота.

Високи кръвни липиди – какви са рисковете?

Въпреки че изследването има някои ограничения и са необходими още проучвания за връзката между липидния профил и болестта на Алцхаймер, учените са категорични, че нивата на холестерол могат да бъдат индикатор за възпаление. Тези инфламаторни процеси в организма може да засегнат както сърцето, така и мозъка. Една от най-важните причини за болестта на Алцхаймер е невровъзпалението. То е провокирано от четири източника: периферно възпаление, централно възпаление, генетични причини и фактори от околната среда. Учените смятат, че контролът върху „двигателите“ на невровъзпалението може да повлияе на риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Заключението е, че управлението на променливостта на кръвните липиди е важно за цялостното здраве, включително за когнитивното.

Липиден профил в норма с помощта на природен продукт

Регулирането на липидите в кръвта е възможно с помощта на Липибор / Lipibor®. Този изцяло природен продукт по безопасен начин нормализира стойностите на мазните в кръвния серум (холестерол и триглицериди). Всяка капсула осигурява на организма висококачествени стандартизирани екстракти на:

Всяка една от съставките има ключова роля за регулиране на липидите. Те са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си.

Едно от най-големите предимства на продукта е, че докато понижава общия холестерол (LDL и VLDL), повишава количеството на „добрия“ HDL холестерол.

Няма нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Може да се приема дори от хора с компрометирано здраве. Търсете в аптеките или поръчайте още сега от електронен магазин www.momo.bg на един клик разстояние!

borola
Споделяне