холестерол в норма

Холестерол в норма – ето какво трябва да знаем

Поддържането на холестерол в норма е една от основните предпоставки за добро сърдечно-съдово здраве. Според препоръки на здравните власти в САЩ е удачно изследването на липидния профил да започне още при деца на възраст 9-11 години. След това тестът е добре да се повтаря на всеки пет години. „20-годишните обикновено не се вълнуват от нивата на холестерол, но изследване на липидния профил може да разкрие генетично предразположение към висок холестерол“, споделя кардиолога Майкъл Фарбаниец. За хората над 40 години е желателно изследването да се провежда ежегодно. В следващите редове споделяме повече за контрола на холестерол.

Кога нивата на холестерол са в норма?

Холестеролът, восъчно вещество, образувано в черния дроб и намиращо се в кръвта и всички клетки, е необходим за редица процеси. Това включва изграждане на клетъчните стени, синтез на хормони, снабдяването на мускулите и клетките с енергия и др. Ето защо е важно да следим стойностите в липидния профил, който подсказва много за цялостното здравословно състояние. Това изследване, освен общия холестерол, включва измерване на:

  • липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол)
  • липопротеините с висока плътност (HDL или „добър“ холестерол)
  • триглицеридите
  • мастните киселини

Високите нива на триглицериди в комбинация с нисък HDL и/или висок LDL холестерол, увеличават опасността от натрупване на атеросклеротични плаки, омазняване на черния дроб и сърдечно-съдови събития като инфаркт и инсулт. От казаното дотук става ясно, че дори поддържането на общия холестерол в норма понякога не е достатъчно ясна индикация за добро здраве. Според експертите най-важното в разчитането на липидния профил е съотношението между стойностите на добрия HDL холестерол и лошия LDL холестерол. „Ако общият холестерол е под 200, но стойността HDL е 25, а на LDL е 170, това не е добра индикация.”, пояснява д-р Фарбаниец.

Висок холестерол и индивидуален риск

В идеалния случай, като извадим HDL холестерола от общия, ще получим стойности под 130 mg/dL за хора без рискови фактори. За тези в повишена опасност от сърдечни заболявания поради семейна или лична анамнеза за кардиоваскуларни болести и други здравословни проблеми, или пациентите с фамилна хиперхолестеролемия, стойността на LDL трябва да бъде по-ниска от 70 mg/dL. Фамилната хиперхолестеролемия е наследствено висок холестерол, който не се повлиява от промяна в диетата или упражненията.

Стойностите на триглицеридите е желателно да са под 150 mg/dL. Ако се покачат над 200 mg/dL вече говорим за високи триглицериди, според д-р Фарбаниец.

Но е важно да се вземат предвид индивидуалните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, вместо да се разчита само на числата. Изложени на риск от висок холестерол са хората с високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, предходно сърдечно заболяване, съдово заболяване и фамилна хиперхолестеролемия. Някои лекарства също могат да причинят повишаване в нивата на восъчното вещество.

Природен подход за регулиране на липидния профил

Специалистите у нас препоръчват прием на Липибор / Lipibor® за ефективно и безопасно нормализиране на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Безкомпромисното действие на продукта се постига благодарение на рационалната комбинация от:

  • Поликозанол (Policosanol)
  • Ниацин (Niacin)
  • Бета-глюкан (Beta-glucan)

Съставките са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си. Резултатът е по-нисък „лош“ (LDL) холестерол и по-висок „добър“ (HDL) холестерол, вкарване на триглицеридите в норма и значително понижаване на риска от развитие на атеросклероза. Изцяло натуралният състав на продукта гарантира високия му профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори при продължителна употреба.

Може да закупите от аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне