Диета при нисък HDL

Диета при нисък HDL и още нещо!

Придържането към подходяща диета при нисък HDL холестерол е от изключителна полза за сърдечно-съдовото здраве. Това е „добрият“ холестерол, който пренася излишъка от липиди до черния дроб, за да не се натрупват в кръвния поток. Така HDL холестеролът предотвратява образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. В следващите редове споделяме какво трябва да включва режимът на хранене и още нещо за повишаване на добрия холестерол.

Диета при нисък HDL – какви са препоръките?

Храненето е от ключово значение за регулиране на холестерола. За да поддържате високи нива на HDL холестерол е важно да се придържате към следните препоръки за балансирано хранене.

Избягвайте сладкишите

Според проучване, публикувано в списание Nature през 2015 г., диетата с високо съдържание на рафинирани въглехидрати понижава нивата на HDL и крие сериозен риск от метаболитни нарушения. В забранения списък влизат храните с добавена захар, всички бисквити, пасти, шоколади и други сладкиши, белият хляб и ориз. Друго проучване, проведено сред 2500 души с диабет, показва, че изключването на добавената захар от ежедневното меню значително повишава HDL холестерола. В допълнение към тази препоръка, изследване от 2020 г., установява, че освен храните, напитките с добавена захар, като газираното и плодовите сокове, също имат неблагоприятен ефект върху концентрациите на липопротеини. Експериментът проследява 6000 участници в продължение на близо 12 години. Диетолозите препоръчват постепенно да замените консумацията на сладкиши с плодове и/или умерени количества мед.

Изберете подходящите мазнини

Не всички мазнини са еднакви, когато става въпрос за здравето на сърцето. Зехтинът съдържа предимно ненаситени мазнини, които могат да понижат лошия холестерол като същевременно повишават добрия. Доказано е, този вкусен овкусител съдържа високи количества полифеноли, които повишава концентрацията на HDL холестерола с близо 50%. Здравните експерти препоръчват стриктно да избягвате трансмазнините, които крият сериозни рискове за сърдечно-съдовото здраве.

Риба – задължителен компонент на ефективната диета при нисък HDL холестерол

Спазването на средиземноморската диета, която набляга на консумацията на риба и морски дарове, плодове и зеленчуци, повишава добрия холестерол. Тайната е в омега-3 мастните киселини, които действат отлично за подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Ще ги откриете в изобилие в по-мазната риба като сьомга и скумрия, морските дарове и някои ядки, например орехи. Средиземноморската диета съдържа богати на антиоксиданти храни, които освен, че повишават добрия холестерол, намаляват възпалението в тялото и риска от инсулт.

Повишаване на HDL холестерола по напълно натурален път

Липибор / Lipibor® е натурално средство с доказан ефект за регулиране на холестерола.

Мощният ефект от приема на продукта върху липидния профил се дължи на рационалната комбинация от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Съставките са съчетани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. Резултатът при редовна употреба е повишаване на добрия HDL холестерол и понижаване на лошия LDL холестерол, и намаляване на риска от атеросклероза. Продуктът е напълно безопасен. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Споделяне