зехтин при висок холестерол

Зехтин при висок холестерол – ето как помага!

Много експерти препоръчват в ежедневното меню да се включи зехтин при висок холестерол. Невероятните ползи, които предоставя студено пресованото маслиново масло за липидния профил се дължат на свойството му да възпрепятства натрупването на мазнини по стените на кръвоносните съдове. В следващите редове споделяме защо да добавите зехтина в менюто още сега.

Ползи от приема на зехтин при висок холестерол

Анализ от 2019 г. обобщава резултатите от 27 проучвания по темата за ефекта на зехтина върху холестерола. Учените стигат до извода, че консумацията на студено пресовано маслиново масло намалява общия холестерол, LDL, наричан още „лош“ холестерол и триглицеридите. Същевременно зехтинът повишава HDL или „добрия“ холестерол повече от други растителни масла.

Още едно проучване от същата година отбелязва значението на цялостната диета за регулиране на холестерола.
Изследователите заключават, че понижаващия ефект върху LDL се дължи главно на това, че участниците следват средиземноморска диета, която включва много зехтин, а не от самостоятелната му консумация. Относно повишаването на стойностите на HDL холестерола, учените смятат, че ползите се дължат на полифенолите в състава на зехтина. Тези растителни антиоксиданти са с доказани ползи за сърдечно-съдовото здраве. Именно затова се препоръчва и консумацията на екстра върджин зехтин, който претърпява минимална обработка и съхранява най-високи нива на полифеноли.

Какво още съдържа диетата при висок холестерол?

Учените свързват Средиземноморската диета със съществени ползи за регулиране на липидния профил и дори за намаляване на сърдечно-съдовия риск. Този хранителен режим набляга на консумацията на плодове, зеленчуци, здравословни мазнини като зехтин и ядки, леко месо и риба, яйца и червено вино в умерени количества. Изброените продукти са със силно проявени антиоксиданти свойства. Те са особено важни защото при консумация на преработени храни и при излагане на някои фактори от околната среда, като смог, прах, цигарен дим и др., в тялото се отделят свободни радикали, които увреждат клетките. Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина и другите продукти от Средиземноморската диета, могат да противодействат на вредното влияние на свободните радикали, като подпомагат възстановяването от уврежданията, нанесени от тях.

Допълнете диетата при висок холестерол с изцяло природен продукт

Специалистите горещо препоръчват Липибор / Lipibor® за регулиране на липидния профил и поддържане на добро сърдечно-съдово здраве. Този продукт е натурална алтернатива на синтетичните лекарства за понижаване на холестерола.
Благоприятното действие при редовен прием на продукта се дължи на рационалната комбинация от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Активните съставки са съчетани така, че взаимно да се допълват и да подсилват ефекта си. Резултатът при продължителна терапия с натуралното средство е понижаване на лошия LDL холестерол, повишаване на добрия HDL холестерол и намаляване на риска от развитие на атеросклероза. Продуктът е напълно безопасен, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където промоциите никога не спират.

borola
Споделяне