внезапно повишаване на холестерола

Внезапно повишаване на холестерола – 3 причини

При внезапно повишаване на холестерола обикновено се препоръчват някои промени в начина на живот, за да се избегнат здравни рискове, свързани със сърдечно-съдовата система.

Холестеролът се произвежда от черния дроб, но когато стойностите му надхвърлят приетата норма от 200 mg/dL, то вероятно външни фактори са причината за това нездравословно покачване. Те включват небалансирано хранене, заседнал начин на живот, наднормено тегло или затлъстяване. В следващите редове обръщаме по-специално внимание на 3 изненадващи „виновници“, които е възможно да предизвикат рязко повишаване на холестерола.

Повече кафе = внезапно повишаване на холестерола

Кафето е известно със свойствата си да повишава кръвното налягане, но се оказва, че напитката може бързо да вдигне и холестерола. В малко проучване от 2018 г. изследователи проследяват въздействието на ежедневната консумация на еспресо при млади хора. След едноседмичен период екипът установява, че пиенето на средно четири чаши еспресо на ден е свързана с повишен общ холестерол и LDL (лош) холестерол. Обяснението на учените е, че дитерпените (съединения, които се откриват в състава на кофеина) повишават холестерола чрез инхибиране синтеза на жлъчни киселини. Изследователите уточняват, че напитките на основата на еспресо съдържат повече дитерпени от филтрираното или разтворимото кафе. Ето защо, за да избегнете резки скокове в нивата на холестерол, е препоръчително да не прекалявате с кофеиновите напитки.

Стрес

Хроничният стрес е още един фактор от забързаното ежедневие на модерния човек, който може внезапно да повиши холестерола. Това доказва проучване от 2017 г., което свързва нервното напрежение с висок LDL и общ холестерол. Вероятното обяснение на тази негативна зависимост е отделянето на хормона кортизол, когато сме поставени в стресова ситуация. Скокът в нивата на стресовия хормон автоматично създава предпоставки за повишаване на холестерола. Ето защо при напрегнат начин на живот се препоръчва да намирате време за релаксация и освобождаване на стреса и тревожността.

Тютюнопушене

Никотинът в тютюневите изделия също се свързва с повишаване на лошия и общия холестерол в кръвта. Докато пушим цигари големи количества никотин навлизат в кръвта през белите дробове. Това предизвиква освобождаване на невротрансмитери, наречени катехоламини в организма. Покачването на катехоламините увеличава разграждането на липидите (липолиза), а крайният резултат е увеличен синтез на LDL холестерол и намаляване нивата на HDL (добрия) холестерол. Най-сигурният начин да намалите риска от висок холестерол, предизвикан от тютюнопушене, е да преустановите този вреден навик.

Внезапно повишаване на холестерола – много причини, едно решение

За овладяване на високия холестерол са необходими промени в начина на живот. Общите препоръки включват:

Към изброените стратегии е удачно да добавите прием на изцяло природен продукт като Липибор / Lipibor®. Натуралното средство за регулиране на липидния профил съдържа рационална комбинация от висококачествени, стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета глюкан. Активните съставки действат като безопасни „природни статини”. Понижават общия холестерол и триглицеридите, намаляват нивата на LDL и повишават HDL холестерола. Резултатът при редовен прием е надеждна съдова протекция и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания с напредване на възрастта.

borola
Споделяне