Фамилна хиперхолестеролемия

Фамилна хиперхолестеролемия – най-важното по темата

Фамилна хиперхолестеролемия (FH) е медицински термин за генетично обусловените завишени нива на липопротеините с ниска плътност (LDL холестерол). Наследственият висок холестерол е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания дори и при младите пациенти. В следващите редове споделяме каква е връзката между гените и високия холестерол, какви са потенциалните здравни рискове и стратегиите за овладяване на проблема.

Наследствен висок холестерол – същност и рискове

Високите нива на холестерол е възможно да се дължат на генетична предразположеност. Статистиката сочи, че всеки 1 на 250 души страда от фамилна хиперхолестеролемия. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, ако единият биологичен родител има наследствен висок холестерол, рискът от фамилна хиперхолестеролемия при потомството е с 50% по-висок. Ако и двамата биологични родители са с унаследен висок холестерол, то потомството може да има по-тежка форма на заболяването, наречена хомозиготна хиперхолестеролемия.

Това опровергава схващанията, че високият холестерол е проблем само на възрастните. Хората с фамилна хиперхолестеролемия са рискова група за натрупване на лош холестерол по стените на кръвоносните съдове. Тези плаки стесняват артериите и вените, а също и намаляват еластичността им. Следователно рискът от атеросклероза и други сърдечно-съдови болести, като инфаркт и инсулт, е висок още от ранна възраст.

Съвети за овладяване на фамилна хиперхолестеролемия

Стандартните препоръки за регулиране на високия холестерол включват:

  • Придържане към ниско липидна диета
  • Включване на повече физическа активност в ежедневието
  • Отказ от вредните навици като тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол

Но при пациентите с фамилна хиперхолестеролемия единствено спазването на тези препоръки не е достатъчно за поддържане нивата на холестерол в норма. Трайно повишените стойности на липопротеините с ниска плътност могат да се регулират чрез прием на подходящи медикаменти, съобразени с индивидуалните нужди на пациента. Най-често използваните синтетични лекарствени средства в практиката са т.нар. статини, които обаче имат немалко странични ефекти.

Природна помощ за контрол на висок холестерол при хората с генетична предразположеност

Ефективна и напълно безопасна природна алтернатива на синтетичните лекарства за овладяване на наследствено повишения холестерол е Липибор / Lipibor®. Това натурално средство е отлично допълнение към здравословните препоръки за регулиране на липидния профил. Мощният ефект на продукта се дължи на рационалната комбинация от три активни съставки, действащи като природни статини – бета глюкан, ниацин и поликозанол. Те са съчетани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. Резултатът при редовен прием е намаляване на общия и LDL холестерола, повишаване на HDL холестерола и намаляване на риска от развитие на атеросклероза. Природният продукт може да се приема в комбинация и с други препарати, понижаващи холестерола. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Продуктът е подходящ за продължителна употреба, като в дългосрочен план оказва благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система.

borola
Споделяне