изследване на холестерола

Изследване на холестерола – препоръчва се след празниците

Специалистите по сърдечно-съдово здраве препоръчват профилактично изследване на холестерола поне веднъж в годината. А януари месец може би е най-подходящият за това. Причината е, че според данните лошият холестерол (LDL), който уврежда артериите и вреди на сърдечно-съдовото здраве, е с близо 20% по-висок след коледните празници, в сравнение с останалите месеци от годината.

Как се променят нивата на холестерол след празниците?

Според здравните експерти богато отрупаната коледна трапеза излага на риск сърдечно-съдовото здраве, по-конкретно нивата на холестерол в кръвта. Едно от първите проучвания по темата е проведено през 2018 г. от датски изследователи от Университетската болница в Копенхаген и Университета в Копенхаген. Експериментът е проведен сред 2500 души, а резултатите потвърждават т.нар. „следколеден“ скок в нивата на холестерол. По-конкретно според резултатите рискът от повишен холестерол е шест пъти по-висок след коледната ваканция. Изследването обаче предполага, че високите нива на холестерол след Коледа може да са временни, като новогодишните диети и фитнес режимите отново намаляват нивата.

Подходящ момент за изследване на холестерола

Ето защо след празниците си струва да обърнем внимание на профилактиката и храненето за поддържане на липидния профил в норма. Според д-р Куинтън Файвелман, главен научен директор в Лондонската медицинска лаборатория, скокът в нивата на лошия холестерол след Коледа и Нова година се дължат на увеличената консумация на животински мазнини, като сметана и масло, захари и алкохолни напитки. Покачването в стойностите на LDL холестерола с 20% е обезпокоително. Този ръст може да причини втвърдяване и дори запушване на артериите, водещо до коронарна болест на сърцето, инсулт и инфаркт.

Първата стъпка по пътя за регулиране на липидния профил е проверката на холестерола. Ако се окаже, че липопротеините с ниска плътност са над нормата, е желателно да се предприемат съответните мерки за своевременно регулиране на холестерола. Експертите отбелязват още, че не всеки холестерол е „лош“. Липопротеините с висока плътност (HDL), наричани още „добър“ холестерол, спомагат за извеждането на LDL-а от кръвоносните съдове.

Доверете се на природен продукт, който работи в две направления за регулиране на липидния профил

За поддържане на холестерола в норма може да се доверите на Липибор / Lipibor®. Това е разумна природна алтернатива на широко употребяваните статини за регулиране на липидния профил. Продуктът комбинира мощното действие на три доказани съставки с отношение към нивото на мастната субстанция в кръвта. Това са висококачествените стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът при редовен прием е по-нисък общ холестерол и по-висок „добър“ HDL холестерол.

Като понижава „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол продуктът предпазва от развитие на атеросклероза и намалява риска от сърдечно-съдови болести. За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът да се комбинира с подходящ хранителен режим и практикуване на двигателна активност. Натуралното средство е с отлична поносимост и е подходящо за продължителен прием. Няма противопоказания. Може да се употребява от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне