сърдечно-съдово здраве

Сърдечно-съдово здраве – в риск при депресия

Младите хора в активна възраст, които се чувстват депресирани, са изложени на риск от лошо сърдечно-съдово здраве. Това установява ново проучване на изследователи от институт „Джон Хопкинс Медисин“ в САЩ. Данните са публикувани в края на януари 2023 г. в списанието на Американската сърдечна асоциация (JAMA).

Лошо сърдечно-съдово здраве и депресивно състояние – връзката е налице

По-конкретно проучването показва, че депресията и лошото психично здраве при младите в активна възраст, се свързва с повече инфаркти, инсулти и рискови фактори за сърдечни заболявания. Сравнението е на база хора без психологически проблеми. Резултатите от изследването потвърждават предишни наблюдения, според които депресията сред млади хора и такива на средна възраст увеличава сърдечно-съдовия риск. И още, че началото на връзката между депресивното състояние и лошото сърдечно здраве може да се търси в ранна зряла възраст (20-40 години).

„Стресът, тревожността и депресията натоварват и психиката, и физиката. Те са в състояние да доведат до повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Освен това могат да са причина за възприемане на нездравословен начин на живот. А именно, придобиване на вредни навици като пушене и пиене без мярка, лишаване от сън, недостатъчна физическа активност. Това са все фактори, които влияят отрицателно на сърцето“, казва водещата авторка доц. Гарима Шарма.

Накратко за проучването

Доц. Шарма и колегите ѝ анализират данните на 593 616 души между 18 и 49 години. Изследваните лица отговарят на въпроси, свързани с психическото и сърдечното им здраве. Един от въпросите касае рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Такива фактори са високо кръвно налягане, наднормено тегло/затлъстяване, тютюнопушене, диабет, лошо хранене, ниска двигателна активност и повишен холестерол. Хората с два или повече рискови фактори се смятат за рискова група за сърдечно-съдови болести.

Данните говорят сами за себе си. Участниците, които съобщават за проблеми с психичното здраве до 13 дни месечно, са 1,5 пъти по-застрашени от проблеми със сърцето. А тези, които се чувстват зле психически 14 или повече дни в месеца – цели 2 пъти.

„Необходимо е да дадем приоритет на психичното здраве сред младите хора в активна възраст. В дългосрочен план това би ни помогнало за предотвратяване и по-добър контрол на сърдечните заболявания“, казват изследователите.

Още един фактор за по-стабилно сърдечно-съдово здраве

Специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor® за намален риск от проблеми със сърцето и съдовете. Продуктът е с изцяло природен състав и е напълно безопасен. Основното му предназначение е да противодейства на високия холестерол – основен рисков фактор за сърдечно-съдови болести.

Приемът допринася за трайно намаляване на „лошия“ LDL холестерол и за повишаване на „добрия“ HDL холестерол. Предпазва и от развитие на атеросклероза и свързаните с нея усложнения.

Всичко това е възможно благодарение на рационалния състав. Формулата съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg.

Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

Търсете в аптеките или поръчайте онлайн от сайта на магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне